Musiikki auttaa kilpahevosia voittamaan

Jaa tämä sivu:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Laukkahevosten elämä on stressaavaa. Niiden mahdollisuudet toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistä ovat yleensä hyvin rajalliset. Lisäksi niiden elintila on hyvin rajoitettua ja harjoittelu erittäin raskasta. Mahahaavariski on suuri ja stressin aiheuttamat ongelmat yleisiä.

Kaksi vuotta kestäneessä tutkimuksessa haluttiin selvittää, miten erityisesti hevosille sävelletty musiikki vaikuttaa niiden tunnetilaan ja sitä kautta mielialaan ja edelleen hyvinvointiin. Aiemmin on havaittu, että hevoset tykkäävät kantrista ja klassisesta enemmän kuin hevistä ja jazzista.

Tutkimukseen osallistui 70 kolmivuotiasta arabia ensimmäisellä kilpailukaudellaan. Hevoset jaettiin kontrolliryhmään ja testiryhmään ja testiryhmän hevosille soitettiin hevosille sävellettyä musiikkia viisi tuntia päivässä. Hevosten tunnetilaa arvioitiin sykevälin vaihtelua mittaamalla levon aikana,  satuloitaessa ja lämmittelyn aikana ratsastuksessa. Lisäksi mitattiin, miten musiikki vaikutti kilpailumenestykseen. Kaikki hevoset osallistuivat kolmannen treenikuukauden loppupuolesta alkaen laukkakisoihin vähintään kerran kuussa.

Musiikin teho oli parhaimmillaan kahden kuukauden altistuksen jälkeen. Kolmen kuukauden kuuntelun jälkeen teho alkoi laimentua. Tämä ehkä siksi, että musiikki vaikuttaa hermostoon, joka palautuu normaalitilaan kolmen kuukauden jälkeen. Musiikki vaikutti hevosten tunnetilaan ja sitä kautta myös kilpailumenestykseen. Teho on selitettävissä niillä eroilla, joita löytyi tutkimusryhmän ja kontrolliryhmän väliltä. Ryhmien välillä ei ollut muita eroja kuin musiikki; ne asuivat samassa paikassa ja niitä treenattiin samoilla tavoilla.

Silloin kun resursseja on vähän, joutuu käyttämään luovuutta parantaakseen hevosen hyvinvointia. Mitä rajoitetummat elinolot ja ruokinta, sitä pienemmillä yksittäisillä asioilla on merkitystä. Keskivertohevonen Suomessa ei musiikkia välttämättä tarvitse, jos se voi hengailla kavereiden kanssa, rouskuttaa heinää ja olla tarhassa. Erityistilanteissa musiikista voi olla apua, kuten pitkän karsinalevon aikana. Tai miksei kokeilisi pari kuukautta hevosmusiikkia ennen tärkeitä kisoja?

Rentouttavan levyn hevosellesi voit ostaa täältä! (ei ole maksettu mainos 😉

Stachurska et al., 2015

 

 

Mitä mielessä?