Otetaan pieni koira, sitä ei tarvitse kouluttaa. Tämä tuntuu olevan välillä hyvinkin realismia. Pieniä koiria ei voi kouluttaa makupaloilla, koska niiden suut ovat niin ärsyttävän alhaalla, että omistajalle tulee vähintään selkävaivoja jos yrittää kumarrella. Sitä paitsi, siinähän ne rellestävät narun jatkeena; kun massaa on kilo tai pari, ei oikein voi suurta haittaa aiheuttaa kenellekään.

Itävallassa tutkittiin miten omistajat kohtelevat pieniä tai isoja koiria. Kyselytutkimukseen vastasi liki 1300 koiranomistajaa. Tutkimus paljastaa, että pieniä koiria pidetään tottelemattomampina, aggressiivisempina, herkemmin syttyvinä, levottomampina sekä pelokkaampina kuin isoja koiria. Pieniä koiria käsitellään epäjohdonmukaisemmin kuin isoja koiria ja niitä koulutetaan vähemmän ja niiden kanssa leikitään harvemmin kuin isojen koirien kanssa.

Mitä enemmän pienten koirien kanssa harrastettiin  ja mitä johdonmukaisempi omistaja oli, sitä tottelevaisempia pienet koirat olivat. Sekä pienillä että isoilla koirilla omistajan käyttämät rankaisut korreloivat lisääntyneen aggressiivisuuden ja levottomuuden kanssa. Toisaalta mitä enemmän palkkioita käytettiin koulutuksessa, sitä rauhallisempia ja keskittyneempiä sekä pienet että isot koirat olivat.

Etenkin pienillä koirilla huomattiin yhteys pelokkuuden ja rauhattomuuden sekä koulutuksessa käytettyjen rankaisujen välillä. Pienten koirien omistajilla olisi paljon parannettavaa; ne eivät ole leluja, niiden kanssa pitäisi osata olla ennakoitava, leikkiä niiden kanssa enemmän, kouluttaa niitä enemmän ja oikeilla menetelmillä. Sanotaan että pienet koirat ovat luonteeltaan sitä ja tätä. Ovatkohan ominaisuudet kuitenkin joiltakin osin aiheutettuja?

Christine Arhant,Hermann Bubna-Littitz,Angela Bartels,Andreas Futschik, Josef Troxler (2010), ’Behaviour of smaller and larger dogs: Effects of training methods, inconsistency of owner behaviour and level of engagement in activities with the dog’, Applied Animal Behaviour Science 123: 131–142.