Italiassa tutkittiin 181 Dogo Argentinon kotioloja ja käyttäytymistä. Tutkimus perustui omistajien tulkintoihin koirien käyttäytymisestä, koska kyseessä oli kysely jossa oli kyllä/ei kysymyksiä. Tutkimus on tärkeä, sillä dogoa pidetään potentiaalisesti aggressiivisena rotuna.

Ainakin italialaisten dogojen käyttäytymiseen näyttää vaikuttavan omistajan elämäntyyli. Mitä läheisempi omistajan ja koiran välinen suhde on, sitä tottelevaisempi ja ystävällisempi koira näyttää olevan. Ulkona tai kennelissä asuvien koirien tottelevaisuus ja ystävällisyys näytti olevan alhaisempi kuin sisällä ihmisten kanssa asuvien koirien.

Päivittäinen ulkoilu, leikkiminen ja näyttelyissä käynti yhdistettiin koiran pelkotilojen vähäisyyteen. Koulutussessioilla ja koirien sosiaalisilla kohtaamisilla näytti olevan suuri merkitys sekä koiran että omistajan hyvinvoinnille. Fyysiset rankaisut sekä kennelissä asuminen yhdistettiin muita useammin ihmisiin kohdistuvaan aggressiivisuuteen.

Koiran saa helposti aggressiiviseksi, paljon enemmän taitoa vaatii sen kasvattaminen kunnon koirakansalaiseksi ja perheenjäseneksi.

Aggressiivisuus päätyy lähes poikkeuksetta iltapäivälehtiin. Monia rotuja leimataan vaarallisiksi, ja esimerkiksi Irlannissa on liuta ”kiellettyjä” rotuja, joita ei saa ulkoiluttaa ilman kuonokoppaa lainkaan. Jotta tähän ei mentäisi, on tärkeää omaksua oikeat koiranpidon käytännöt ja koulutusmenetelmät. Tärkeitä näkökohtia ovat oikea-aikainen sosiaalistaminen sekä perustiedot kyseisestä rodusta. Se on mielenkiintoista, että koirat, joita koulutetaan kovilla otteilla myös vastaavat kovilla otteilla; omistajan väkivaltaisuus korreloi koiran aggressiivisuuden kanssa.

Lähde: Gabriella Tami, Antonino Barone, Silvana Diverio,(2008), ’Relationship between management factors and dog behavior in a sample of Argentine Dogos in Italy’, Journal of Veterinary Behavior 3: 59-73.