Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Hevonen näyttää varsin jämäkältä eläimeltä, jolla on kiitettävästi massaa. Jalkoja sillä on neljä, jotka ovat tukevasti maassa silloin kun niitä pitäisi yksi kerrallaan nostella. Hevoselle 1/4 jalan nostaminen merkitsee samaa kuin ihmiselle toisen jalan nostaminen; hevosen kantopinta-ala puolittuu. Hevosella on norsun suorat ja painoa kannattelevat etujalat ja kissan kulmaukselliset ja voimakkaat takajalat.

Oletko huomannut, miten joskus pelkkä jalan ylhäällä pitäminen vaikuttaa hevoseen niin paljon, että se meinaa kaatua? Hevosen on vaikeampi nostaa etujalkaa kuin takajalkaa, koska massan keskipiste valuu etujalkaa nostettaessa lähelle kantopinta-alan reunaa, jolloin hevonen joutuu tasapainottamaan itseään.

Entä oletko huomannut, miten moni hevonen pitää selkäännousua ärsyttävänä ja lähtee liikkeelle ennen aikojaan tai muuten protestoi? Kyytiin kiipeävän ratsastajan paino aiheuttaa hevosessa tasapainonkorjausliikkeen.

Samaa ilmiötä voimme hyödyntää niissä tilanteissa, kun hevonen ei suostu liikkumaan eteenpäin. Kääntämällä hevosta saamme sen yleensä liikkeelle. Tämä perustuu siihen, että massan keskipiste liikahtaa kantopinta-alan ulkopuolelle, jolloin hevonen joutuu ottaamaan askeleen pysyäkseen pystyssä säilyttääkseen massan kantopinta-alansa sisäpuolella.

Hevonen on pituussuunnassa melko jämäkkä, mutta sivuttaissuunnassa se heiluu helposti. Tämä johtuu siitä, että sen jalat ovat sivuttaissuunnassa lähellä toisiaan, mutta pituussuunnassa kaukana toisistaan. Kun hevosen massan keskipiste on vielä melko korkealla, soppa on valmis. Leveällä ja matalalla hevosella on usein suuri kantopinta-ala ja painopiste matalalla, kun taas korkea ja kapea hevonen on (eikä vain tunnu siltä) kiikkerämpi.IMG_8387 (1)

Hevosen luontainen tapa liikkua kaarteissa on kanttaaminen. Kyseinen ilmiö näkyy ratsastuksessa puskemisena ja erilaisena vastusteluna; hevonen tulee mutkaan asettuneena ulos ja työntää lapaa sisään. Tämä yleensä aiheuttaa lisää eforttia ratsastajaan, joka käyttää sisäpohjetta tolppana tai ulko-ohjaa seinänä (tai pitää keppiä sisälavan lähellä), mikä taas tuottaa hevoselle tarpeen vastustaa näitä luonnollista liikkumistapaa estäviä apuja.

Yksi ratsastuksen tavoitteista on opettaa hevonen liikkumaan ratsastajan kanssa kohtisuorassa maanpintaan nähden. Tasapainon kehittämisen voi aloittaa yksinkertaisilla maastakäsin tehtävillä harjoituksilla. Hevonen ei vastusta tahallaan, ja jos kanttaamisen tai puskemisen kanssa joutuu työskentelemään vuodesta toiseen, on syytä epäillä, että menetelmissä on parantamisen varaa. Hevosellekin on kuluttavaa harjoitella jatkuvasti ratsastajan ja maan vetovoiman vastustamista, sekin haluaisi liikkua mahdollisimman vaivattomasti ja tasapainossa.

Tule mukaan hevostaitokoulun tasapainovalmennukseen! Tehdään juuri sinun hevoselle oma treeniohjelma.

balance

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?