Nosework – ratkaise ilmaisun haasteet

Näetkö painajaisia siitä, kuinka koirasi repii pahvilaatikot kappaleiksi nosework-kokeissa? Tai että se syö jokaisen löytämänsä huopatarran? Tekeekö koirasi valeilmaisuja?

Tämä artikkeli on kirjoitettu yhdessä Vainuvoiman Elisa Reunasen kanssa. Vainuvoima on Turun seudulla toimiva hajutyöskentelyyn erikoistunut koirakoulu. Tutustu Vainuvoiman sivuihin täällä.

Ilmaisuun liittyvät haasteet ovat tyypillisiä nosework-harrastuksessa, sillä onhan ilmaisu selkeimmin se osa tehtävää, joka pitää erikseen kouluttaa. Ilmaisun opettaminen voi olla painostavaa ja siinä voi tulla tehneeksi virheitä, jotka johtuvat pelosta. Kaikki muuttuu helpommaksi, kun pelosta voi päästää irti – silloin voi ilmaisuihinkin löytää aidon motivaation.

Onko ilmaisu hidaste tai pakollinen paha?

Monesti ilmaisu rakennetaan koiralle etsinnän ja hajuun tutustumisen jälkeen. Tämä voi tuottaa ilmaisuun painetta ja epävarmuutta, joka voi synnyttää koirassa konfliktin. Ensin koira tekee mielekästä etsintää ja törmää tuttuun hajuun eli tekee löydön. Sitten pelisäännöt muuttuvatkin yhtäkkiä ja ohjaaja jää odottamaan ilmaisua. Miten käy koiran motivaatiolle?

Samannäköisen ongelman taustalla voi olla erilaisia syitä

Näyttääkö siltä, että koira ei yhtäkkiä löydäkään kätköjä lainkaan? Onko valeilmaisussa aina kyse siitä, että koira ei tiedä, mitä se etsii? Yksi ratkaisu ei useinkaan toimi jokaiselle koiralle, sillä koiran kokemus tilanteesta on yksilöllinen, vaikka eri koirien toiminta näyttäisi ihmisen silmin samanlaiselta. Luennolla käydään läpi, millaisilla ratkaisuilla voi lähteä etsimään apua esimerkiksi seuraaviin asioihin:

  • Kätkön tuhoaminen
  • Valeilmaisut
  • Koira löytää kätkön, mutta ei ilmaise sitä


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

Liity jäseneksi niin näet tunnin mittaisen luennon, jossa Elisa Reunanen käy läpi ilmaisun haasteita nosework-harrastuksessa ja Jaana Pohjola kommentoi aihetta koiran motivaation näkökulmasta.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki tulevat ja aiemmin julkaistut videot vuoden ajan, saat ilmaisen puhelinneuvonnan ja pääset suljettuun fb-ryhmään.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Koiran lelut hyötykäyttöön – hauska pöhmelöjahti

Koiran ulkoilutus – haistelua vai liikuntaa?

Koiran aistit – mitä omistajan on hyvä tietää?

 

 

Mitä mielessä?