Nyt voit testata, mikä motivoi juuri sinun hevostasi parhaiten

hevonen osaa valita palkkion

Mitä tahansa asiaa harjoitellaan, tavoite on, että se muodostuu yhä helpommaksi ja helpommaksi. Jos harjoitellaan jatkuvasti vaikkapa hyppäämistä, jossain on vikaa jos hyppääminen ei tule helpommaksi. Hevosen valmentaminen jakautuu kuntovalmennukseen ja taitojen opetteluun. Taitojen opettelussa oleellista on edistyminen, jota pitäisi pystyä myös mittaamaan. Taitoja voi mitata eri asteikoilla. Voidaan puhua koulutustasosta, joka pitää sisällään paketin erilaisia taitoja. Tai voidaan puhua taidoista yksittäisinä asioina. Joka tapauksessa kukin taito on opeteltava erikseen, vaikka ne liittyisivätkin toisiinsa.

Oppimistuloksiin vaikuttaa moni asia. Niistä ei vähäisin ole motivaatio, jota hevosella usein pelätään. Jos vertaa hevosia ja koiria koulutustilanteessa, niin huomaa äkkiä, että hevoset ovat usein koiriin verrattuna melko passiivisia. Koira saattaa innoissaan tarjota koko temppuvarastonsa läpi ja rytmittää tilannetta haukkumalla innokkaasti. Harva hevonen tekee samoin, tai jos tekee, koulutustilanne yleensä loppuu siihen. Koirilla ei pidetä niin pahana asiana sitä, että eläin itse tarjoaa asioita; hevosilla taas tätä ei ole totuttu näkemään ja ilmiöön suhtaudutaan melko varauksellisesti. Toisaalta kun koiria palkitaan, niitä innostetaan leikkimään ja retuuttamaan lelua. Kun hevonen palkitaan, sen odotetaan olevan hyvin pieni, huomaamaton ja neutraali ele (jonka jälkeen suoritus vielä saattaa jatkua).

Koiramaailmassa on aika harvinaista se, että väitellään, mikä palkkio on hyväksyttävä tai paras. Varsinkaan mitään taitoja tai temppuja opetetaan harvoin ilman mitään palkkaa. Palkkio on se, mikä parhaiten sattuu toimimaan kyseisellä koiralla – leikki, ruoka tai jokin toiminta. Hevosilla sen sijaan spekuloidaan palkkiosta; mikä toimii, mikä ei toimi, mikä on kätevää, mikä on poliittisesti korrektia, mitä voin käyttää, etten leimaudu porkkanatädiksi ja niin edelleen. Lisäksi käydään läpi edelleen sitä, että jos hevonen pysähtyy syömään, se oppii vain pysähtymään.

Mikä sitten motivoi hevosta? Mitä konkreettisia asioita voi käyttää koulutuksessa palkkioina? Mistä motivaation tunnistaa? Hevoset ovat yksilöitä ja niillä on omat mieltymykset. Tilanne voi vaikuttaa myös sekä vuodenaika tai sää. Jollekin hevoselle palkkiona voi toimia se, että se pääsee lähemmäs muita hevosia. Toinen taas innostuu siitä, kun sitä rapsutetaan; kolmas siitä, että se saa juosta. Kouluttamisessa helpoimmalla pääsee, jos löytää hyvän motivaation heti alkuvaiheessa. Ja vielä helpommalla pääsee, kun oppii tuntemaan oman hevosen mieltymykset ja tavat ja oppii kokeilemaan, mikä milloinkin toimii. Motivaation tunnistaa siitä, että hevonen alkaa tarjota oppimaansa asiaa yhä uudelleen ja uudelleen, eikä malttaisi lopettaa harjoittelua. Motivaatio voi sytyttää, eikä bensa lopu niin nopeasti.

Motivaation ja sopivan palkkion löytäminen on helppoa. Sinun tarvitsee vain kysyä asiantuntijalta, eli hevoseltasi. Valitse muutama vaihtoehto ja testaa, mikä niistä on omalle hevosellesi toimivin.

P.S. Tämän saman testin voit opettaa helposti koiralle, kissalle tai mille tahansa eläimelle, ihan samalla periaatteella 🙂


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet videon, jossa kysyn hevoselta kuvasymboleiden avulla, mikä palkkio on sille paras.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?