Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Oletko yrittänyt keskeyttää jo alkanutta haukotusta? Haukottelu on esimerkki käytösmallista, joka esiintyy kaikilla ihmisillä ja monilla muillakin lajeilla. Haukotuksella on kaksi merkitystä; se on kommunikaatiota (se myös tarttuu) ja sillä on myös fysiologisia hyötyjä (happi ja lämpötila). Haukotus on tyypillinen MAP.

MAP (modal action pattern) tai FAP (fixed action pattern) ovat sisäsyntyisiä käytösmalleja tai käytösketjuja. Ne laukaisee jokin tietty ärsyke ja kun MAP käynnistyy, se etenee loppuun asti. MAPit ovat lajityypillisiä, kaikilla saman lajin edustajilla on samat käytösmallit, jotka on helppo tunnistaa ja ennustaa.

MAPit ovat viettejä; pesänrakennus, seitin kutominen, paimennus, kosiomenot – kaikki mitä eläin osaa sisäsyntyisesti. Vaikka lintu osaa rakentaa pesän ilman harjoittelua, se pystyy siinä harjoittelun ja oppimisen tuloksena kehittymään edelleen. Useat “vietit” ovatkin joustavia ja käytös saattaa muuntua kun eläin oppii ja kehittyy.

Miten MAPpeja sitten voi hyödyntää koulutuksessa? Jos tiedetään, että linnulla siipien lehauttelu ilmentää tyytyväisyyttä, voidaan aggressiivisesti käyttäytyvälle linnulle kouluttaa korvaavaksi käytökseksi siipien lehauttelu. Siipiään lehautteleva lintu ei käyttäydy aggressiivisesti, joten kyseinen käytös sopii hyvin korvaavaksi käytökseksi.

Voisiko aggressiivisesti käyttäytyvälle koiralle ottaa korvaavaksi käytökseksi hännän heiluttamisen?

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

7 kommenttia kirjoitukseen “Oh FAP oh MAP

 • lokakuu 22, 2012 at 9:52 pm
  Permalink

  Tai miten olisi jos opettaisi ärtyisän hevosen laittamaan korvat eteenpäin?

  Reply
 • lokakuu 23, 2012 at 4:56 pm
  Permalink

  Mutta miten tuollaisia opettaa?

  Reply
  • lokakuu 24, 2012 at 8:22 am
   Permalink

   Opettaminen onnistuu taitavalla palkkionkäytöllä. Esimerkiksi pyöröaitauksen käyttäjät usein lopettavat paineen käytön silloin, kun hevonen lipoo huuliaan ja pureskelee (licking & chewing). On esitetty, että kyseinen käytös olisi samankaltainen, kuin varsoilla esiintyvä suun aukominen uhkaavassa tilanteessa. Tällöin licking & chewing olisi MAP, jota esiintyy vain silloin, kun hevonen liennyttelee uhkatilanteessa. Ja tätä pyöröaitausjuoksuttajat haluavat nähdä, joten he vahvitsvat käytöstä oikea-aikaisella paineen poistamisella.

   Reply
 • lokakuu 23, 2012 at 10:13 pm
  Permalink

  Voisin kuvitella, että hännän heilutus tai korvien asennon muuttaminen on melko vaikea temppu opettaa, sillä eläin ei välttämättä tietoisesti ajattele näitä toimintoja ja siten ymmärrä, mistä palkkio tulee. Esim. etujalkoihin liittyvät temput ovat koiralle selkeästi helpompia hahmottaa kuin takajalkoihin liittyvät. Oletteko kokeilleet?

  Reply
 • lokakuu 24, 2012 at 11:39 pm
  Permalink

  Itse asiassa katsoin joskus koirankoulutusohjelmaa, jossa pelokkaan koiran aggressiivistä käytöstä saatiin hillittyä sitomalla narun toinen pää koiran häntään ja pitämällä toinen taluttajan kädessä; kireä naru esti häntää laskeutumasta koipien väliin. En tiedä/muista mitä muita keinoja (naru hännässä ei varmasti ollut ainoa…) kouluttaja käytti, mutta tuo oli niistä mieleenjäävin ja lopulta koira oli yhteiskuntakelponen. Toimi varmaankin samalla periaatteella kuin ihmisillä moneen kertaan toimivaksi todistettu “kynähymy”?.

  Reply
 • lokakuu 27, 2012 at 2:29 pm
  Permalink

  Mielenkiinnon vuoksi Jaana, haluaisin tietää että miten opettaisit aggressiivista koiraa?
  Aikaisemmassa kirjoituksessa kirjoitit että taitavalla palkkionkäyttämisellä…Mutta voitko kertoa tarkemmin, että miten?

  Reply
  • lokakuu 29, 2012 at 2:44 pm
   Permalink

   Yleensä aggressiivisuuden taustalla on pelko, arkuus tai jonkin resurssin menettämisen pelko. JOskus eläin on oppinut, että hyökkäys on paras puolustus. Riippuu ongelman syystä, mitä keinoa käytetään. Yleisimmät käyttämäni menetelmät ovat vastaehdollistaminen sekä systemaattinen siedättäminen.

   Reply

Mitä mielessä?