Ohitustreenit: mitä kaikkea voi treenata kaverin kanssa?

Räyhääminen, tempoilu, maahan heittäytyminen, huutaminen, säätäminen, ninjailu – tavalliseen, ”rentouttavaan” lenkkiin voi kuulua jopa kaikkia näistä. Heti kun mennään ohjattuun treeniin, koira siirtyy treenimoodiin ja käyttäytyy kuin mallioppilas. Taas seuraavana päivänä kotikulmilla hilluminen palaa kuvioihin. Joutuuko ohitustreenejä varten värvätä tuntemattomia koiria ja ohjeistaa heidän palvelijat noudattamaan joitakin periaatteita treenin aikana? Vai onko ohitustreenaaja omillaan heti ohjattujen treenien onnistumisten jälkeen?

Koiran remmirähjä – voiko tilannetta auttaa lenkillä?

Ohitustreenaamisen ei pitäisi olla stressinaiheuttaja ja jatkuva murhe, vaan se on osa prosessia, jonka lähes kaikki joutuvat käymään läpi koiransa kanssa. Arjen tilanteita ei voi välttää – on lenkkeiltävä, vaikka koira ei ole siihen valmis. Vastaantulijoihin ei voi vaikuttaa, eikä heidän toimintansa kannata antaa vaikuttaa omaan mielialaan. Varsinaisten ohitusten ohella olisi hyvä tehdä lyhyitä tiedostaivia pätkiä lenkillä, jossa hieman keskittyy oleellisiin elementteihin. Kun tiedostaa, mitä kaikkea opeteltavien asioiden listalla on, pääsee helpommin eteenpäin. Itse olen sitä mieltä, että ei ole sellaista taitoa kuin neutraali ohitus – on kasa tukitaitoja ja taustavalmiuksia, joilla tilannetta voi lähestyä matalammalla kynnyksellä.

Kun koira rähjää, opi tunnistamaan syyt

Mitä taitoja ja valmiuksia juuri sinun koirasi kaipaa? Mistä sille olisi apua lenkillä? Näihin kysymyksiin voit vastata itse tai sitten voit kysyä kouluttajan näkemystä asiaan.

Kannattaa miettiä, miten omat odotukset ja koiran tämänhetkinen toiminta kohtaavat? Esimerkiksi jos oma odotuksesi on tuo alussa mainittu neutraali ohitus ja koira tällä hetkellä a) nojaa hihnaa vasten koko painollaan, b) pyrkii ohitettavan luo nelivedolla ja c) suuttuu kun ei pääse ja kiihtyy entisestään, teidän tapauksessa treenattavat taidot olisivat nämä:

  • Koira oppisi hihnaan törmätessään tulemaan katsekontaktiin
  • Koira oppisi, että kontaktilla pääsee nopeammin ja varmemmin kuin nelivedolla koskaan
  • Koira oppisi, että se voi omalla toiminnallaan vaikuttaa lopputulokseen, eli se voi esimerkiksi katsekontaktilla päästä lähemmäs toista koiraa tai sen hajuille

Harjoittelussa voi hyödyntää tuttua koirakaveria

Kaverin kanssa saat rutiinia ja hyviä toistoja. Vaikka koiran reaktio kaveriin olisi täysin erilainen kuin tuntemattomaan koiraan, tilanne on silti sama. Mitä enemmän koira saa hyviä kokemuksia kyseisestä tilanteesta ja siihen liittyvistä tukitaidoista, sitä helpompaa sen on onnistua vieraankin kohteen kanssa.

Tutun koiran kanssa voit helpommin leikitellä palkoilla ja testailla rohkeammin erilaisia tapoja palkita koiraa. Kaverikin saa samalla vaivalla hyvän treenin ja harjoituksen voi hyvin tehdä yhteislenkillä, aikaa ei mene paljon kun tietää mitä tekee.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet videon, jossa näytän mitä kaikkea voit harjoitella tutun koirakaverin kanssa ohituksiin liittyen!

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!