Ohjastuntumasta
Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Molemmissa käsissä pitäisi tuntua kilon tai kahden kilon paino. Tuntuma on kevyt ja tasainen.

Hetkinen, kummassakin kädessä parin kilon paino. Sama kuin kuolainrenkaista roikkuisi yhteensä neljä maitotölkkiä. Miltä se näyttäisi? Nauttisiko hevonen tasaisesta tuntumasta ja kulkisi tyytyväisenä eteenpäin?

Olen skeptinen ratsastaja. Minusta hevosen suussa ei voi tuntua hyvältä sellainen paine, joka raastaa ihon sormistani. Ja se on se jatkuva normaalitila. Mikä on paine silloin kun ohjilla tehdään jotain? Neljä kiloa/käsi?

On ymmärrettävää että tasainen paine tuntuu “paremmalta” kuin jatkuva liike ja nypytys. Neljän kilon paino sormen paksuisessa metallipötkylässä eläimen suussa kuulostaa kuitenkin paljolta. Jokainen tietää kuinka herkkä hevonen on; se tuntee kärpäsenkin. Miksi sen suu olisi terästä, joka kestää terästä?

Laskin mitä tarkoittaisi sama tuntuma ihmisellä. Se olisi puolen kilon hujakkeilla. Voisi olla hiukan migreeniä, jos joku säilyttäisi tasaisen puolen kilon tuntuman suuhumme.

Jatkuva pään viskominen, kuolaimen alla kulkeminen, juokseminen kuolainta karkuun tai muut tyypilliset ilmiöt saattavat johtua kuolaimista. Ei juuri sen hetkisen ratsastajan kovasta kädestä tai taitamattomuudesta vaan siitä että hevonen kokee hermosärkyä, jota kuolain aiheuttaa.

P.S. Olen pari kertaa kokeillut kuolaimettomia suitsia hevosella, jolla ei ole mitään ‘ongelmia’ tavallistenkaan kuolaimien kanssa. Eroa ei juuri huomaa, ei pelota yhtään enempää eikä tuntuma tunnu yhtään raskaammalta. Suosittelen kokeilemaan!

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

0 kommenttia kirjoitukseen “Ohjastuntumasta

 • helmikuu 27, 2011 at 11:52 pm
  Permalink

  Mielettömän hyvä blogi sinulla!! On taas luettavaa pitkäksi aikaa:)

  Reply
 • maaliskuu 2, 2011 at 10:23 pm
  Permalink

  Kun mietin tuota ohjastuntumaa, niin mielestäni tuo kilon paino on jo ajatuksena liikaa. Itse olen oppinut, että tuntuman pitäisi olla 2g eli noin teepussin verran. Uskon kyllä, että tuo kilon tuntuma on hyvin yleinen, vaikkakin on aiiiivan liikaa ja tuottaa kipua hevoselle.

  Reply
  • maaliskuu 3, 2011 at 8:25 am
   Permalink

   Juu, muistelen että joskus historiassa suosittiin voipakettia/käsi. Tämä kilo-kaksi kiloa oli viimeisimmästä hipposlehdestä, erään valmentajan sitaatti.

   Reply
   • elokuu 21, 2011 at 9:29 pm
    Permalink

    Painaakohan voipaketti 500g? Yhäkin liikaa, jos voipaketti roikkuisi kädessä.

    Reply
 • maaliskuu 3, 2011 at 8:12 pm
  Permalink

  Hei! Todella pitkään olen jo lueskellut blogiasi mutta taitaa olla eka kerta kun kirjoitan. Omasta mielestäni tuossa parin kilon tuntumassa ei ole mitään järkeä. Kaiken lisäksi suu on todella herkkä alue hevoselle. Ja muistelisin jostain lukeneeni että kun ottaa ohjista, niin se tuntuu paljon voimakkaammalta hevosen suussa kuin ratsastajan kädessä. Että paine olisi voimakkaampi kun ihminen ajatteleekaan. Itse olen siirtynyt täysin kuolaimettomiin suitsiin ja suosittelen kaikille. Koska se että on metallipala suussa ei auta siinä hevosen ohjaamisessa sen enempää kun kuolaimettomat suitsetkaan. Voisi miettiä sitä että jos itsellä olisi vaikka teelusikka suussa ja siinä puolenkilon painot. Ei välttämättä mitenkään mukavaa. Ei sitä hevosta kuitenkaan suusta ohjata (kuuluisi ainakaan…) eikä kuolaimet auta hallintaan joten miksi nekään pitää olla olemassa.

  Reply
 • maaliskuu 8, 2011 at 4:12 pm
  Permalink

  Itse ratsastelen aina ilman kuolaimia, kuolaimettomila siis. Hevonen toimii aivan samalla tavalla ilman kuolaimiakin. Hevonen ei ole myöskään niin äreä/stressaantunut, kun ei joudu kuolaimia käyttämään. Muotoon saaminen on hankalempaa, mutta kuolaimettomat ovat melkeimäpä 100% hevosystävällisemmät kuin kuolaimelliset.
  Hidastamine on myös vaikeampaa, mutta kaikkeen tottuu, ja hevosesta tulee iloinen, eikö se olekkin tärkeintä?

  Toisille hevosille kuolain sopii, muttei se pakollinen ole. Myöskään kengät eivät ole pakolliset. Ne kuluttavat kavioa vähän, ja stressaannuttaa hevosta, kun pitää vaihtaa kenkiä yms. Ilman kenkiä hevonen ei liukastele niin paljon, kavioita ei ole pakko ottaa, kaviot kuluvat (varsinkin kun ratsastaa asfaltilla, mikä on terveellistä hevosen kavioille, jotta kaviot kuluvat), sekä se helpottaa kengittäjien työtä puolella,kun pitää vain vuolla kaviot.
  Näin siis minun kantani.

  Reply
 • huhtikuu 4, 2011 at 8:45 pm
  Permalink

  Loistava aihe ja kirjoitus. Myös minä olen kauan painiskellut kyseisen asian kanssa: Hevosen pitäisi mielestäni kantaa itse itsensä ja koko ajan pitäisi pyrkiä höyhenen kevyeeseen tuntumaan. Kilon tuntuma kuulostaa pahalta. Suosittelen lämpimästi Klaus Hempflingin kirjaa Dancing with Horses joka avaa sitä, kuinka hevonen voidaan koota jopa löysällä ohjalla. Itse olen vasta kirjan puolivälissä, mutta aion ehdottomasti kokeilla metodia. Todella kiinnostava ja hevosystävällinen lähestymistapa.

  Reply
 • elokuu 21, 2011 at 9:26 pm
  Permalink

  Mielestäni järjenkin pitäisi sanoa, että jos sormissa tuntuu painoa, niin homma on pielessä. Kaikki paino, joka on kuolaimella on siis etupäällä. Mitä enemmän ohjassa tuntuu painoa, niin sitä etupainoisempi hevonen on. Mutta on niin surullisen yleistä se kova tuntuma.

  Reply
 • elokuu 31, 2011 at 10:14 pm
  Permalink

  Tuossa pari päivää sitten odottelin bussia pysäkillä ja mukana sattui olemaan muutama namupussi. Toinen painoi 70g ja toinen 150g. Siinä sitten ajan kuluksi niitä puntaroin kädessäni, ja vertasin painoa sellaiseen tuntumaan, jonka haluaisin hevoseen pitää. Nuo kummatkin painot tuntuivat raskailta sormissa. Etenkin tuo 150g. Kun pitelin sitä 150g pussukkaa sormillani, niin mietin, että jos tuntuma olisi samanlainen, niin hevonen painaisi tai nojaisi kuolaimelle, tai itse vetäisin liikaa.

  Eli pari kiloa… aika hurjalta tuntuu.

  Reply
 • toukokuu 22, 2012 at 11:51 am
  Permalink

  Kiitos tästä kirjoituksesta! Olen palannut tauon jälkeen ratsastuksen pariin ja heti tuntui, että kuolaintuntuman kanssa on ongelmia. “Liian löysä tuntuma, ajattele kilon painoja ohjiin” on tullut useammalta suunnalta kommenttina.. oma luonto ja tunne ei vain anna periksi tuolle ohjeelle. Tuommoiset painot tuntuvat ikävältä minusta, kuka kysyy hevosen mielipidettä?

  Tilannetta on helpottanut mm. centered riding tunnit, jossa olen päässyt sisälle parempaan kehon hallintaan ja tätä kautta voin vaikuttaa hevosiin muilla avuilla enemmän. Viimeksi ratsastin ilman hanskoja ja ohjat tuntuivat pehmeiltä käsissäni – varmasti oli hevonenkin tyytyväinen! Haluan todellakin kehittyä ratsastajaksi, joka etenee aina rentouden kautta hyvään lopputulokseen 🙂 Kiitos siis kun sain vahvistusta tuntemuksille ja pidät tärkeää keskustelua yllä!

  Reply
 • heinäkuu 12, 2012 at 7:08 pm
  Permalink

  Hieno aihe sinulla!:D
  Meillä on kaksi suokkia, josta toinen on entinen ravuri, jolla käytetään kuolaimia, joskus vähän vahvempaakin kuolainta, koska tamma on hyvin reipas ja pelätään, että tamma voisi repäistä itsensä “vapaaksi” ja lähteä kiikuttamaan, kun 23 ikävuoden jalat ei ole niin hyvässä kunnossa enään.
  Mutta toinen on taas herkempi ja sillä käytän niveliä, tai kuolaimettomia, mutta meillä mennään tällä hevosellä enemmänkin länkkäri – tyyliin:) ja siis ei pidetä ohjia kireellä. Kuolaimettomiin hevonen ei ollut tottunut ennen meille tuloa, joten silloin pidettän vähän tuntumaa, kun ei kuuntele niin hyvin, mutta aika hurjalta tuo kilon tai kahden paino kuulostaa D: Onneksi itse opettelin onneksi ratsastamaan aika paljon istunnalla, vaikka olinkin ratsastuskoulussa :))

  Reply
 • marraskuu 28, 2012 at 7:57 am
  Permalink

  Kaikkea ne keksii. 🙂

  Kilo-kaksi kiloa?

  Me peruutettaisiin kokoaika vastaavasta paineesta. Tuntuu kyllä hurjalta. Entistä ravuria, kun yritän ratsuksi koulia ja samalla ihan pohjilta lähden itsekin. Tätä projektia on nyt mennyt 2.5 vuotta (hidasta eikö totta? Hevonen oppii minä en) ja voin myöntää, että ensimmäinen vuosi meni ihan hukkaan uskoessani kaikkea typerää. Toki tuosta en ole kuullut, enkä sitä olisi niellytkään, koska herkkäsuisen hevoseni kanssa vastaavan paineen kanssa homma menisi melko vaikeaksi.

  Reply

Mitä mielessä?