Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Se on jännä ajatus, että yksi kokonainen urheilulaji kulminoituu yhteen vertikaalilinjaan. Yksi pystyviiva herättää intohimoista keskustelua.

Mikä on rullaamista? Mikä on ns. pyöreä verkkamuoto? Mikä on sopivaa?

Tutkimuksissa on osoitettu, että rullaaminen low deep and round (LDR) turpa kiinni ryntäissä aiheuttaa hevosille epämukavuutta. Tutkijat halusivat selvittää, miten pään ja kaulan asento vaikutti kilpailutulokseen. Jokaista hevosta kuvattiin kolme minuuttia verryttelyssä ja kolme minuuttia radalla. Hevosista tarkkailtiin hännällä viuhtomista, korvien asentoa, muutoksia liikkeessä, suun liikkeitä sekä pään liikkeitä. Ne hevoset, joita ratsastettiin luotilinjalla tai sen takana, esittivät muita useammin edellä lueteltuja käytöksiä, jotka yhdistetään hevosen kokemaan epämukavuuteen.

Kiinnostavaa oli se, että radalla hevoset ratsastettiin eri tavalla kuin verryttelyssä; pää luotiviivan edessä mieluummin kuin takana. Jännittävä havainto oli sekin, että helpoissa luokissa ne, jotka verryttelivät luotiviivan takana, pärjäsivät keskimäärin huonommin. Vaativissa luokissa taipumus oli päinvastainen; verkassa rullaaminen ennakoi menestystä. Toisaalta vaativien luokkien hevoset esittivät enemmän edellä lueteltuja epämukavuuteen liittyviä käytöksiä.

Liki 70 % hevosista verryteltiin luotiviivan takana. Alle 12 % ratsastettiin luotiviivan edessä tai luotiivalla. Onko luotiviivan edessä ratsastus katoavaa kansanperinnettä? Eikö siitä palkita? Miksi verryttelyssä ratsastetaan verryttelymuodossa ja mitä hyötyä siitä on? Tai ylipäänsä, miksi hevonen pitää verrytellä pää ja kaula eri asennossa kuin varsinaisessa kilpailussa? 

Minusta on hienoa, että yksi asia kouluratsastuksessa on sellainen, jota voidaan mitata. Tai oikeastaan kaksi.

Kaulan kaaren tulee nousta luontevasti ja muodostaa harmoninen kaari säästä niskaan, joka on korkeimpana kohtana. Turpa pysyy hieman luotiviivan edessä. Ajoittain, ratsastajan tehostaessa apujaan kootakseen hevostaan, turpa voi olla enemmän tai vähemmän luotiviivalla.

Nämä kaksi asiaa on mahdollista tarkistaa viivottimella ja se on mahtavaa!

Impact of Head-Neck-Positions on the expressive behavior of dressage horses

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?