Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

HU 18.6. “Commanderin ketjukuolaimesta sanomista”.

Commander Crowe oli jäädä pois Kymi GP:stä väärän valjastuksen takia. Sääntöjen mukaan hevosella saa olla ketju suussa, mutta tätä ei saa kiinnittää ohjiin. Commander Crowen valmentaja ilmoitti, että ilman ohjiin kiinnitettyä ketjua hevonen jää pois startista. Tuomaristo antoi luvan startata. Samalla virityksellä toisessa lähdössä startanneelle annettiin 50 euron sakko.

Jokainen on nähnyt niitä kuvia netissä, joissa hevosilla on “turvavarusteena” vaijeri ylähuulen alla, ketju suussa ja ties minkälaisia virityksiä. Ilmiö on mielestäni osoitus siitä että 1) hevosia ei peruskouluteta, niitä vain käsitellään ja treenataan ja/tai 2) hevonen on niin kierroksilla, ettei sitä ole mahdollista normivarusteissa hallita. Mikä tällaiset kierrokset voi aiheuttaa?

Kukaan ei tule valvomaan, mitä kotona teet. Kilpailutilanne on kuitenkin se paikka, missä osaaminen punnitaan. Minusta kilpailusäännöt ja niiden valvominen on keksitty hevosen hyvinvoinnin puolesta – miksi niistä ollaan valmiita tinkimään? Miksi se on ihan ok, että koko maailma näkee väärän valjastuksen tai ratsastuskilpailuissa erilaiset venyttimet ja vaijerit? Mistä lähtien hevosista on tullut niin kovasuisia, ettei niitä voi hallita sääntöjen mukaisilla varusteilla? Mistä lähtien säännöistä on tullut niin venyviä, että jos kilpailija ei saa startata haluamillaan varusteilla ja uhkaa jäädä pois jos “joutuu” noudattamaan sääntöjä, säännöistä tingitään.

Tuntematta ravikilpailusääntöjä sen paremmin (luotan HUn artikkelin tarjoamaan tietoon – en tiedä kuinka fiksua se on..) toivoisin, että myös ulkomaan vierailta edellytetään sääntöjen noudattamista. Meillä on toivottavasti hyvät säännöt, jotka on suunniteltu hevosta ajatellen. Eläinlääkärit, jotka näiden asioiden kanssa painivat, ovat hevosten edunvalvojia, eikä heitä tulisi painostaa vaan arvostaa ja kunnioittaa.

Ehkä raveissakin pitäisi olla steward, joka vahtii sääntöjen noudattamista ja varusteita. Ehkä tuomariston pitäisi kohdella samalla tavalla kaikkia osallistujia (!). Ehkä todellakin olisi hyvä idea kääntää varusteopas muutamalle eri kielelle ja todellakin vaatia sääntöjen noudattamista kaikilta. Olen siinä uskossa, että Suomessa raviurheilua halutaan siistiä paremmaksi yleisölajiksi. Kukaan ei halua katsoa hevosten kiusaamista, ei raveissa eikä ratsastuskilpailuissa.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

7 kommenttia kirjoitukseen “Onko olemassa kovasuisia tai kovaleukaisia hevosia?

 • 22.6.2014 at 11:01
  Permalink

  Samaa ihmettelen, ravikilpailusääntöjen mukaan ketju kiinni ohjissa on EHDOTTOMAN KIELLETTY VARUSTE ja säännöissä sanotaan että ulkomailta tulleet valjakot kilpailevat SUOMEN, ei Ruotsin, Ranskan, Italian eikä minkään muunkaan maan säännöillä. Jossain määrin ymmärrän esim. crescendo-kuolaimen käytön, samoin kitaraudat, jotkut, myös erittäin hyvin koulutetut, hevoset ottaa kilpailutilanteesta niin kovat kierrokset että niitä ei oikein hidasteta mitenkään kevyesti. Mielummin ottaa käyttöön sen hiukan kovemman kuolaimen kuin riuhtoo suusta koko matkan. Aihe on minulle erittäin läheinen, ajoin juuri ponikortin itselleni ja tarkoitus olisi ajaa niin pitkään kun pystyy, myös kilpaa. Mutta itse joka ikisellä hevosella pyrin ajamaan mahdollisimman pehmeästi ja kevyellä kädellä, kuitenkin hyväksyn sen että joskus joutuu ottamaan käyttöön kovempia välineitä kaikkien turvallisuuden vuoksi. Mutta YKSIKÄÄN hevonen ei ole niin “kovasuinen” että ketju pitäisi ottaa käyttöön… samoin kaikki mahdolliset muut viritelmät, hyi! Tai se vaijerilenkki turparemmin tilalla, johon martingaali kiinnitetään… sen kanssa oli ongelmia jonkin verran kun “pystyyn hyppiville” hevosille tuta viritettiin… minkä tuskan se tekee hevoselle. Pystyyn hyppiminen on kumminkin opetettavissa pois. Tulipas romaani taas..

  Reply
  • 22.6.2014 at 12:25
   Permalink

   Miksi se kilpailutilanne on niin paljon erilainen kuin kotona/treenikentällä, että hevosta ei pystytä käsittelemään samalla tavalla? Eikö se kerro vain harjoituksen puutteesta/vaillinaisesta koulutuksesta, mikäli hevonen reagoi toisessa paikassa niin eritavalla. (vai olisikohan sittenkin se kuski joka reagoi voimakkaammin kun on enemmän yleisöä 😉 )

   Reply
 • 25.6.2014 at 20:16
  Permalink

  Raveissa hevosen kiihtymiseen vaikuttaa yleisö, muut äänet, muut kiihtyneet hevoset ja toki myös kuski. Kaikkia näitä tekijöitä ei voi treeneissä harjoitella. Toisaalta en tiedä kovinkaan montaa tapausta jossa hevoselle olisi suoraan laitettu suuhun crescendo. Kyllä niillä yleensä pelataan jopa nahoitetuilla nivelillä ja ns. pehmeillä kuolaimilla kunnes tarvitaan enemmän jarrua. Tämä on merkki siitä että hevonen ei suinkaan rauhoitu kilpakokemusta kertyessä.

  Reply
 • 26.6.2014 at 09:48
  Permalink

  Meillä ainakin ravurit on niin innoissaan startista että painaa raveissa kädelle huomattavasti enemmän kuin tutuilla, rennoilla treenilenkeillä. Usein kotona käytettävä kuolain on pehmeä ja raveihin laitetaan kovempi kuolain jotta on helpommin hallittavissa startissa. Sama tapahtuu vanhalle pv:lle, kotona on ihan laiska ja kisoissa hyvin kuuma -kotona voi mennä vaikka kuolaimettomilla, kisoissa oltava vahvempu kuolain kun toinen on niin innoissaan. 😉

  Reply
  • 26.6.2014 at 18:28
   Permalink

   Mistä päättelet että hevonen on innoissa eikä negatiivisessa mielessä kiihtynyt tai stressaantunut?

   Reply
 • 14.8.2014 at 19:25
  Permalink

  Kyllähän kilpailutilanne on täysin eri. Startissa hevosesta otetaan ns. kaikki irti. Ei minua itseänikään treenaaminen stressaa mutta kilpaileminen kyllä.

  Reply

Mitä mielessä?