Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Laukkakilpailuissa piiskasta ei ole todettu olevan apua voittamiseen. Nyt tutkittiin, onko raipasta hyötyä esteradalla.

Tutkijat analysoivat 458 esterataa. 65.5 prosentilla ratsastajista oli raippa ja 20.7% näistä käytti raippaa. Alhaisemmalla tasolla kilpailevat käyttivät raippaa tuplasti enemmän kuin huipputasolla kilpailevat. Virhepisteitä tuli 1,3 kertaa todennäköisemmin niille, joilla oli raippa mukana kuin niille, joilla raippaa ei ollut.

Puhtaan radan saivat todennäköisimmin huippuratsastajat, joilla oli raippa, mutta jotka eivät käyttäneet sitä. Jos raippaa käytettiin, todennäköisyys puhtaaseen rataan pieneni. Onko niin, että raippa ja varsinkin sen käyttö kertoo ongelmista? Ehkä huippuratsastajat eivät tarvitse raippaa, koska heillä on kokeneemmat tai paremmin treenatut hevoset?

Tutkijat havaitsivat 38 tapausta, jossa raippaa käytettiin Brittien sääntöjen vastaisesti; raipan väärinkäyttöä tai kohtuutonta käyttöä. Raippaa käytettiin yli kolme kertaa radan aikana tai sitä käytettiin rankaisuvälineenä. Tutkijat huomasivat lisäksi, ettei sääntörikkomuksista rankaistu tai nuhdeltu ratsastajia.

Tällaiset tutkimukset ovat tärkeitä, kun kehitetään hevosurheilua ja pohditaan hevosen hyvinvointia. Vaikka moni saattaa ajatella, että juuri tämä kyseinen hevonen toimii tietyillä varusteilla, suurista otoksista saadaan esille tilastollisia eroja.

http://www.equitationscience.com/documents/Conferences/2013/9th_ISES_Proceedings.pdf

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

3 kommenttia kirjoitukseen “Onko raipasta apua radalla?

Mitä mielessä?