Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Mistä tunnistat tyytyväisen hevosen? Miten sen pään pitää olla? Entä korvien? Mitä osa-aluetta tarkkailet hevosessasi eniten?

Osaako tutkija vai käytännön tekijä tulkita paremmin hevosen eleitä? Tutkimuksen mukaan käytännön tekijä näkee paremmin hevosesta kokonaiskuvan, kun taas tieteen edustaja keskittyy vain pieneen osa-alueeseen kerrallaan. Hevosammattilainen kehittää silmäänsä päivittäin käytännössä, kun taas tutkijat ovat sidottuja kontrolloituihin ja vakioituihin olosuhteisiin ja he haluavat minimoida muuttujat.

Koska kyseessä on elävä eläin, on tutkimusta hankalaa käytännössä tehdä. Optimitilanteessa tutkimuksessa olisi täysin samoissa oloissa, samoilla tavoin käsiteltyjä samanikäisiä ja luonteeltaan samanlaisia hevosia. Ja näitä pitäisi olla paljon. Esimerkiksi Suomen mittakaavassa tämä vaikeuttaa hevostutkimuksen tekemistä.

Nyt tieteen ja käytännön pitäisi yhdistyä ja kehittää yhdessä objektiiviset mittarit, joilla hevosen suorituksenaikaista tyytyväisyyttä pystytään mittaamaan tai arvioimaan. Miksi tiede ja käytäntö ovat niin kaukana toisistaan? Ja miten niitä saisi lähennettyä?

Käy tutustumassa videoklippeihin hevosen eleistä:

horsecomponents

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

2 kommenttia kirjoitukseen “Onko se häpi ätliit?

  • maaliskuu 1, 2013 at 12:20 pm
    Permalink

    Itse ainakaan en tuijottele kokoajan vain yhtä osaa,vaan kokonaisuutta, ja itseainakin näen jo kaukaa missä olotilassa hevoseni ovat, eikä miun tarvitte ruveta turpaa tai korvia tuijottelemaan, tuijottaminenhan ei ole ikinä kovin turvallista muutenkaan saaliseläimelle. Jos joskus haluan esim irtona juoksuttaa, pelkkä tuijottaminen riittää eikä mun paljoa muuta kuin ääntä sen lisäksi tarvitte käyttää. Nuo kaikkihan kertovat hevosesta, mutta esim kesällä taas jos on näitä “hännäntuijottajia”,pitäis ihmisten ottaa huomioon se että hevoset voi myös olla ärtsyjä ötököiden takia ja ympäristö nyt aina pitäis ottaa huomioon.. 🙂
    -Tiina

    Reply

Mitä mielessä?