Onko syy kuolaimissa?
Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Kuusivuotisen tutkimuksen aikana kerättiin 605 kirjallista raporttia sellaisilta ratsastajilta, jotka olivat vaihtaneet kuolaimet kuolaimettomiin suitsiin. Lisäksi tutkimuksessa tarkasteltiin 65 yli viisivuotiaan hevosen kallot. 75 % kalloista huomattiin todennäköisesti kuolainten aiheuttamia luutumia hammaslomassa.

Kaikista raporteista 3 % oli negatiivisia (kuolaimettomuus vaikutti negatiivisesti) ja loput 586 olivat positiivisia (kuolaimettomuus toi parannusta tilanteeseen).

Tutkimuksessa listattiin kaikkiaan 58 erilaista ei-toivottua käytöstä, jotka aiheutuivat suorasti tai epäsuorasti kuolaimista. Nämä käytökset tiivistettiin neljään osa-alueeseen: 1) pelko, 2) taistelu/vastustelu, 3) pako ja 4) hermosärky/kipu pään alueella.

Ei-toivottujen käytösten uskottiin johtuvan nimen omaan kuolaimista, koska kuolaimet olivat ainoa asia, jota tutkimuksessa muutettiin. Toisaalta, kyselytutkimuksissa ihmiset usein liioittelevat asioita. Lisäksi 605 raportin taustalta löytyisi varmasti paljon muuttujia, joita ei voida näin laajassa tutkimuksessa hallita.

Joka tapauksessa mielenkiintoinen tutkimus, joka löytyy kokonaisuudessaan verkosta osoitteessa: http://www.strasserhoofcare.org/articles_pdf/18.pdf

Cook, School of Veterinary Medicine, Tufts University; Bit-induced pain: a cause of fear, flight, fight and facial neuralgia in the horse, Pferdeheilkunde 19 (2003) 1 (Januar/Februar).

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?