Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Joskus tieteen ja yleisön välillä on suuria kuiluja. Yksi hyvä esimerkki on ns. ongelmakäytösten tunnistaminen ja niiden vakavuuden arviointi.

Kuten hännän jahtaaminen koirilla. Tiede listaa käytöksen pakko-oireiseksi tai vähintään erittäin hankalaksi, kun taas normaalin ihmisen mielestä se on hauskaa, huvittavaa ja söpöä.

Tutkija keräsi laajan materiaalin hännänjahtaajista ja laittoi aineiston YouTubeen. Suurin osa videoiden kuvaajista ja kommenteista ei pitänyt hännänjahtaamista vakavana oireena, vaan sille naurettiin jopa yli puolessa videoista. Joka neljäs kannusti koiraa hännänjahtaamiseen videolla ja liki puolet piti käytöstä hassuna tai suloisena.

Tulosten valossa voi olettaa, että hännänjahtaaminen on suuri ongelma, jota omistaja ei ensinnäkään kykene tiedostamaan eikä siitä johtuen hoitamaan. Pahimmissa tapauksissa käytöstä vahvistetaan tiedostamatta tai tahallisesti.

Hännänjahtaaminen voi olla pakko-oire. Se ei ole terveellistä, suositeltavaa tai normaalia.

Burn CC (2011) A Vicious Cycle: A Cross-Sectional Study of Canine Tail-Chasing and Human Responses to It, Using a Free Video-Sharing Website.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini josta löydät lisää ohjeita kuinka se tapahtuu!

Mitä mielessä?