Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Silloin tällöin saa kuulla, että kyllä varmaan normikoirilla toimii noi herkut ja muut, mutta kun on tosi kyseessä, on otettava kovat keinot käyttöön. On olemassa runsaasti näyttöä siitä, ettei tämä olettamus pidä paikkaansa. Aion jälleen esitellä yhden sellaisen.

53 omistajaa koirineen ensin haastateltiin ja sitten videoitiin tarkoituksena selvittää, mitä keinoja koulutuksessa käytettiin ja millaisia tuloksia käytetyillä keinoilla oli saavutettu. Huomattiin, että koiran koulutushistorialla oli vaikutusta sen nykyiseen käyttäytymiseen testitilanteessa. Koiria ja omistajia testattiin mm. siten, että heidän piti opetella uusi temppu, esittää perustottelevaisuutta, leikkiä ilman lelua ja vältellä koiraa.

Koirat, joiden omistajat kertoivat käyttävänsä rankaisuun pohjautuvia menetelmiä, ottivat vähiten kontaktia vieraaseen henkilöön. Ne myös oppivat uuden tempun hitaammin kuin palkkioin koulutetut koirat.

On huomattu jo aiemmin, että koulutusmenetelmä vaikuttaa koiran leikkisyyteen, sen käytösongelmien määrään ja tottelevaisuuteen. Nyt huomattiin koulutushistorialla olevan vaikutusta myös avoimuuteen vieraita ihmisiä kohtaan sekä oppimiskykyyn.

Lue myös:

Itsevarma ja luottavainen koira pystyy hyviin suorituksiin

Pelko ja ahdistus saattavat lyhentää elinikää

Jos käytösongelmakoulutus aiheuttaa käytösongelmia

Training methods and owner–dog interactions: Links with dog behaviour and learning ability, Nicola Jane Rooney, Sarah Cowa, Applied Animal Behaviour Science 132 (2011) 169–177.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?