Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Koiran kanssa ulko-ovella tapahtuva häslääminen, hyppiminen, haukkuminen ja tungeksiminen on monelle tuttu kokemus. Koiran voi kouluttaa olemaan menemättä ovelle, mutta kouluttaminen vaatii lähes poikkeuksetta avustajaa.

Amerikkalaistutkimuksessa testattiin automatisoitua kauko-ohjattua ruoka-annostelijaa ovikäytöksen muokkaamisessa. Kuusi ovelleryntääjiksi tunnettua koiraa koulutettiin juoksemaan ovikellon, koputuksen tai ovien avaamisen havaittuaan erityiselle alustalle maton päälle ja makaamaan paikallaan minuutin ajan.

Tutkimus tehtiin aluksi laboratorio-olosuhteissa ja uudelleen kotioloissa. Koulutusohjelmaan kuului koiran asteittainen kouluttaminen positiivisen vahvisteen avulla ensin menemään tiettyyn paikkaan, pysymään siellä ja myöhemmin makaamaan paikallaan erilaisten häiriöiden aikana. Palkkioiden antamiseen käytettiin kauko-ohjattavaa ruoka-automaattia, jota omistaja pystyi hallinnoimaan etäältä.

Kaikki koirat sekä laboratoriossa että kotioloissa oppivat vaaditun käytöksen viikoissa, riippuen omistajan sitoutuneisuudesta. Tulokset osoittavat että makupala-automaatin oikeanlainen käyttö kotioloissa voi edesauttaa kouluttamista, koska avustajista ei olla niin riippuvaisia – perinteisessä ovikelloharjoittelussa jonkun täytyy soittaa kelloa ja toisen samaan aikaan palkita koiraa oikealla paikalla pysymisestä. Omistaja voi itse soittaa ovikelloa ja samaan aikaan palkita koiraa kauko-ohjauksella. Nyt vain kehittelemään automaattia.

Yin, Fernandes, Pagan, Richardson, Snyder, (2008), ‘ Efficacy of a remote-controlled, positive-reinforcement, dog-training system for modifying problem behaviors exhibited when people arrive at the door’, Applied animal behaviour science 113: 123-138.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?