Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Joskus hevosen harjaaminen ja varustaminen on rasittavampaa kuin ratsastus tai ajaminen. Se voi olla myös mukavaa. Jos se ei ole mukavaa sinun eikä hevosesi mielestä, asiaa voi muuttaa. Moni ratkaisee hoitotilanteet kiinnittämällä hevosen kahdelta puolelta ketjuilla. Moni hevonen siihen tottuukin.

Kaikissa paikoissa hevosta ei ole mahdollista sitoa kiinni turvallisesti tai hevonen saattaa kärsiä vetopaniikista. Silloin olisi kivaa, jos hevonen malttaisi pysyä itse paikoillaan ja voisi jopa nauttia hoitamisesta.

Tässä videossa palkitsen tammaa paikoillaan seisomisesta harjaamisen aikana. Tamma ei pidä harjaamisesta. Kiinni sen toki voi laittaa, mutta haluan katsoa, voiko se joskus jopa rehellisesti tykätä siitä, että sitä rapsutellaan ja harjataan sen sijaan, että se seisoo seinään kiinnitettynä ja näyttää hapanta naamaa.

Videossa yritän merkata halutun käytöksen naksuttimen avulla ja palkitsen porkkanalla. Pyrin naksauttamaan juuri ennen kun hevonen miettii liikkeelle lähtemistä.

Paikoillaan pysyminen ja pysähtyminen ovat sellaisia käytöksiä, joissa ruokapalkkaa kannattaa käyttää. Näissä pärjää ilman avustajaa ja vaatimustasoa on helppo pitää silmällä – kun jalat eivät liiku, tulee palkkaa. Samaa voi harjoitella karsinassa tai narun päässä. Paikoillaan seisominen ei ole hevoselle kovin helppoa ja sitä tulee aika harvoin harjoiteltua. Onneksi harjoittelu on yksinkertaista ja sitä voi tehdä paukkupakkasillakin.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?