Palkitseva vihreä maa: uhka vai mahdollisuus?

Kesä tuo tullessaan viherryksen, joka on monille hevosille melkein ylitsepääsemätön kiusaus. Mitä voi tehdä, jos hevonen haluaa vain syödä?

Tunne voi olla hevoselle samanlainen, kuin tanssia myslimeressä. Ratsastaja tai taluttaja voi lähteä estolinjalle ja yrittää pitää syömisessä nollatoleranssia. Joku saattaa ajatella, että jos hevosen antaa kerran syödä maasta ratsastaja selässään, hevonen ei enää muuta tee. Näin voi toki olla, jos hevonen pääsee voimalla rysäyttämään ruohopuskalta toiselle omassa tahdissaan. Siinä samassa rytäkässä voi kadota sekä eteen ajavien että hidastavien apujen merkitys, kun hevonen ei vastaa lainkaan ja ratsastajasta tulee matkustaja ja taluttajaa viedään kuin litran mittaa.

Nollatoleranssissa voi olla muutama hankaluus. Ensinnäkin, se voi aiheuttaa suurta turhautumista ja jopa vaaratilanteita. Varsinkin silloin turhautuminen on taattu, jos hevonen ei laidunna ja tuore ruoho on muutenkin harvinaista herkkua. Kuvittele miltä tuntuisi mennä viikon riisimuropaaston jälkeen salaattibuffettiin; hevosella saattaa olla samankaltainen fiilis päästessään ruohoapajille. Toinen hankaluus liittyy siihen, että ratsastaja tai taluttaja ei aina voi olla sataprosenttisen skarppina ja keskittyä estämiseen. Entä jos hevonen pääsee karkuun ja sen jälkeen syömään? Entä jos ratsastaja putoaa ja hevonen menee syömään? Pahimmassa tapauksessa hevonen oppii, että riistäytymällä pääsee, ja siitä voi tulla yhä taitavampi puskaryysääjä. Hevonen on pahimmillaan erittäin taitava vastustaja.

Jos ratsastaja tai taluttaja keskittyy syömisen estämiseen, mitä hän ajattelee? Jos hevonen keskittyy syömisen yrittämiseen, mitä se ajattelee? Pahimmillaan koko talutuksen tai ratsastuksen ajan molemmilla on yksi ja sama ajatus mielessä, eikä se ajatus välttämättä liity mitenkään käsillä oleviin tehtäviin.

Mitä kielletympää jokin on, sitä enemmän se kiinnostaa ja sen arvo nousee. Kuten (lukion) ihmispsykologiasta muistamme, kieltäminen ei poista mielihalua. Karkkihiiri pystyy vain harvoin kieltämään sokerin itseltään. Hevosella ei ole edes mitään syytä kieltää itseltään mitään, eikä se valitettavasti ymmärrä muidenkaan kieltoja. Sen on hyvin vaikeaa pidättäytyä syömisestä jos herkullista ruokaa on tarjolla.

Hevosten palkitsemisen suhteen tuskaillaan joskus siitä, että aina pitää ola herkkuja mukana ja homma ei etene. Porkkanaa kuluu kymmeniä kiloja ja hevonen vain lihoo. Mitä jos olisi olemassa sellainen herkku, joka on aina mukana? Sellainen, jolla voisit aina tarvittaessa rauhoittaa tilanteen. Ruohoon voi suhtautua kieltäen tai sallien, se on jokaisen itse mietittävä. Mitä tahansa valitseekin, kannattaa miettiä asia omassa päässään läpi, jotta ei vahingossa toimi hevosen kanssa epäjohdonmukaisesti. Epäjohdonmukaisuudella tarkoitan esimerkiksi sitä, että mistä hevonen tietää, että milloin se saa tai ei saa syödä? Mikä erottaa tavallisen taluttamisen ja syöttelyn toisistaan?

Hevosten kouluttajien luulisi hyppivän riemusta tasajalkaa, kun maa alkaa vihertää – vihdoinkin sellainen vahviste, jonka eteen hevonen on valmis tekemään mitä tahansa. Vahviste, jonka toimivuudesta ei tarvitse lukea tutkimuksia eikä kiistellä facebookissa – jokainen tietää, että vihreä toimii. Se toimii liiankin hyvin, jos sitä ei osata hyödyntää. Liian hyvää vahvistetta ei ole olemassakaan, on vain puutteellista kykyä käyttää sitä. Sen sijaan, että otetaan ruoho pois, sitä kannattaa pitää saatavilla. Mikä sen kätevämpi herkku, kuin vihreä: hevonen ei tule taskuille, sitä on helppo käyttää etäältäkin, jättipotti on aina käytettävissä ja niin edelleen. Vihreä ruoho on siis vastaus jokaisen koulutuspulmien kanssa pähkäilevän hevosihmisen toiveisiin.

Vaikeinta on sisäänajo. On opittava ajattelemaan samalla kun toimii ja on otettava käyttöön selkeät merkit. On opittava sietämäään motivaatioon liittyvää turhautumista ja hermojen menettämistä sekä omaa kömpelyyttä. On opittava neuvottelemaan komentamisen sijaan. Mutta usko pois, se kannattaa!


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet videon, jossa käyn läpi käytännössä ensimmäiset askeleet vihreällä palkkaamiseen.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?