Pallon etsintäpeli

Koiran lelut lojuvat pitkin lattioita tai säilytyspaikassaan, mutta käyttö on vähäistä ja satunnaista – onko tuttu tilanne? Toisaalta jos leluja ei ole saatavilla, niiden arvo nousee ja siitä voi seurata turhautuminen ja lelujen hajottaminen. Jokainen löytää varmasti omalle koiralleen sopivan rutiinin lelujen kanssa. Esimerkiksi meillä on joitakin leluja, kuten palloja sisällä ja pihalla käytettävissä, ja niiden lisäksi on ns. treenileluja, joita käytetään harvemmin ja säännöstellymmin.

Koiran lelut sisältävät paljon potentiaalia

Lelu, varsinkaan suosittu ja mieleinen lelu, on koiralle aina merkityksellinen. Omistaja voi omalla toiminnallaan lisätä tai vähentää lelun merkitystä eli arvoa. Ihan tavallisten, kotona lattialla lojuvien lelujen kanssa voi tehdä monia hyödyllisiä asioita ja niiden avulla voi opettaa koiralle monia käteviä taitoja. Juuri kotona olevissa leluissa on paljon potkua, koska koiralla on niihin usein läheinen, mutta ei täysin maaninen suhde.

Lelut ovat koirille tärkeitä, ja koiraa onkin mahtava seurata kun se leikkii lelun kanssa. Koira voi leikkiä lelulla yksinään tai ihmisen tai toisen koiran kanssa. Mikäli koirallasi on tapana leikkiä paljon itsenäisesti, voit kokeilla ujuttaa varovasti itseäsi mukaan leikkiin tai jos koirasi ei tykkää leikkiä yksinään, voit kannustaa sitä itsenäiseen tekemiseen esimerkiksi valitsemalla lelun parhailla mahdollisilla ominaisuuksilla. Kaikki leikkiminen on kuitenkin oikein ja toivottavaa, eli mitään paineita ei ole muuttaa koiran luontaista tapaa leikkiä.

Millainen on hyvä lelu?

Joskus tuntuu, että ainoa asia jota ihminen lelussa arvostaa, on kestävyys. Tästä näkökulmasta kehitetyt lelut saattavat olla koiran mielestä tylsiä ja epäkiinnostavia. Painavat, umpikumiset murkulat eivät kaikkia koiria sytytä ja lelun täytyisi olla suuhun sopiva monella tavalla – materiaaliltaan, pehmeydeltään ja esimerkiksi vinkuvuudeltaan. Voisi sanoa, että lelu ei ole lelu, jos sillä ei kukaan leiki. Parhaat lelut ovat turvallisia, monipuolisia, miellyttäviä ja kestäviä. Kestävyys ei kuitenkaan ole tärkein mittari, koska jos näin olisi, lelut ehkä valmistettaisi kivestä. Lelun löytämiseen kannattaa nähdä vaivaa, koska leikki on niin tärkeä osa koiran elämää.

Lelu on loistava väline vuoropuhelun rakentamiseen

Hyvän ja koiraa kiinnostavan lelun avulla voi koiralle oikeastaan opettaa kaikki temput, joita sen tulee osata. Parhaaseen tulokseen pääset, kun hyödynnät kahta lelua, mutta yhdelläkin pääsee alkuun. Unohda kaikki vanhanaikaiset ”koiran aloitteesta ei saa leikkiä” – ajatukset ja ole aina kiitollinen kun koira sinulle palloa tai muuta leluaan kantaa. Leikkiin kutsuminen on osoitus luottamuksesta ja siihen vastaaminen on loistava tapa lisätä koiran aloitteelisuutta ja itseluottamusta.