Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Matkustamiseen liittyy hevosilla useita hankalia asioita. Ne eivät 1) halua mennä ahtaisiin pimeisiin paikkoihin, 2) olla päästään kiinnitettyinä heiluvassa kulkuneuvossa, 3) halua olla erossa lajitovereistaan. Varsinkin usein toistuva kaava, jossa hevonen viedään keinolla millä tahansa traileriin ja palkkioksi tästä kuljetetaan pois kavereiden luota, saa kuljetuksen tuntumaan yhä hankalammalta. Hevonen oppii, ettei sen kannata mennäkään traileriin, koska siitä ei seuraa mitään hyvää. Osa hevosista on helpompi lastata kotiin päin, ehkä siksi että kotiin saapuminen on palkitsevaa.

Joskus on vaikea arvata, mikä hevosen mielestä trailerissa on juuri se hankalin asia. Toisille se on kavereista eroon joutuminen. Tämän huomaa siitä, että seurahevosen kanssa kuljetusongelmaa ei ole.

Tutkijat ovat huomanneet, että yksin matkustamista stressaaville hevosille voi olla apua traileriin tai autoon asennettavasta peilistä. Tutkimuksessa peili melkein korvasi kaverin, hevoset viettivät enemmän aikaa syöden ja hirnuivat ja melskasivat vähemmän kuin yksin.

Peili voi olla hyvä lisä. Se ei kuitenkaan yksin ratkaise ongelmaa. Lisäksi tarvitaan paljon harjoittelua, jotta hevonen kokee trailerin lieveilmiöineen kannattavana asiana. Tuskin peilistä kuitenkaan haittaa on, varsinkaan jos hevonen joutuu usein matkustamaan yksin, eikä pidä siitä.

Rachel Kay and Carol Hall. 2009. The use of a mirror reduces isolation stress in horses being transported by trailer. Applied Animal Behaviour Science. 116(2-4): 237-243.

 

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

4 kommenttia kirjoitukseen “Peili traikussa saattaa helpottaa

 • 12.8.2013 at 20:28
  Permalink

  Kuulin jostain vinkin, että kannattaa odottaa 5-10 minuuttia ennen kuin lähtee ajamaan, jotta hevoset eivät yhdistäisi möykkyistä ajoa traileriin. En tiedä, onko siitä apua, mutta kaikki keinot, jotka eivät ole väkivaltaisia, käytettäköön. Hevoseni kopittamiseen meni viime syksynä 1,5 tuntia, joskus se ei onnistunut ollenkaan. Sillä on huonoja kokemuksia kopista, joten en yhtään ihmettele… Nyt, kun olemme harjoitelleet, ja palkinneet leipäpaloilla ruhtinaallisesti, meni tänään kopittamiseen 15 minuuttia! Kutsuisin edistymiseksi. 🙂 Vielä on tekemistä, mutta aivan selvästi koppi ei ole enää inhottava paikka. Kopitustilanne vielä vain jännittää…

  Reply
 • 13.8.2013 at 19:01
  Permalink

  Mielenkiintoinen artikkeli, mutta tämäkään ei avaa minulle oman tammani lastausongelmien ymmärtämystä. MIkä neuvoksi jos välillä tullaan tosi hyvin koppiin ja välillä asiasta keskustellaan 1,5 tuntia. “Hyviä” ja “huonoja” lastauksia tullut molempia sekä yksin että kaverin kanssa, kotona sekä reissun päällä. Mitään yhdistävää tekijää ei löydy. Matkustaa hyvin ja viihtyy kopissa. Ei siedä yhtään painetta lastatessa, itse olen ruokaämpärin kanssa kopissa ja tamma tulee perässä sitten kun itse päättää tulla. Välillä miettii sillalla pari minuuttia, välillä 1,5h, kunnes yhtäkkiä kävelee sisään. “Jumituskohta” on siinä kun etujalat sillalla mutta takaset vielä maassa. Varsana käveli suoraan, 3-vuotiaana (nyt 4) kerran vain alkoikin pistää hanttiin ja siitä lähtien tällaista… Mitään ideaa mikä auttaisi? “Perinteiset” konstit kokeiltu

  Reply

Mitä mielessä?