Pelko ja ahdistus saattavat lyhentää elinikää
Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Pelkotilat ja ahdistus ovat melko yleisiä lemmikkikoirilla. Ne aiheuttavat fysiologisia stressireaktioita, jotka taas aiheuttavat hormonitoiminnan ja immuunijärjestelmän häiriöitä, jotka puolestaan altistavat sairauksille ja joiden on todettu lyhentävän eläimen elinikää.

721 kuolleen koiran omistajia pyydettiin vastaamaan 99 kysymykseen koiran elämästä, koulutuksesta, terveydestä, kuolinsyistä ja kaikesta mahdollisesta.

Tutkimus osoittaa, että mitä paremmin käyttäytyvänä omistaja koiraansa piti, sitä pidemmän elämän koira eli. Eroahdistuneilla ja pelokkailla koirilla oli erityisen paljon iho-ongelmia verrattuna muihin koiriin. Koirat, joilla oli vakavia pelkoja vieraita ihmisiä kohtaan, elivät muita koiria keskimäärin lyhyemmän aikaa.

Kaikkiaan tutkimus osoittaa, että jatkuva stressi ja pelkääminen voi vaikuttaa koiran terveyteen haitallisesti ja jopa lyhentää koiran elinikää. Ota vakavasti yksinolo-ongelmat, vaikka asuisitkin omakotitalossa jossa haukkuminen ei häiritse naapureita.

 

Dreschel, N. (2010), The effects of fear and anxiety on health and lifespan in pet dogs, Applied animal behaviour science 125: 157-162.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

0 kommenttia kirjoitukseen “Pelko ja ahdistus saattavat lyhentää elinikää

Mitä mielessä?