Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

31 Belgian armeijan työkoiraa testattiin aggressiivisuutta mittaavalla kokeella. Kokeessa oli samoja elementtejä kuin luonnetesteissä; yllättäviä ääniä sekä eriasteista uhkaa koiralle. Koska koirat olivat koulutettuja työkoiria, niiden ei odotettu olevan aggressiivisia. Kävi kuitenkin ilmi, että yllättävän moni koira oli pelokas ja aggressiivinen. Koirien ohjaajat vastustivat koirien testaamista; lähes kaikki ohjaajat väittivät ettei koira ole tottunut vieraisiin ihmisiin. Tämä oli yllättävää, sillä kaikki koirat asuivat ohjaajiensa kotona ja tavallisen perhe-elämän keskellä.

Nimen omaan pelokkuus ja pelon aiheuttama aggressiivisuus nousi merkittävästi esiin tutkimuksessa. Näin siitäkin huolimatta, että pelokkuus on yksi yleisimmistä syistä hylätä koiria koulutuksesta. Vaikka koiria hylätään runsaasti pelokkuuden takia, silti liki 84 % testatuista koirista käyttäytyi pelkoaggressiivisesti.

Tutkimuksen tulosten perusteella Belgian armeijan koirakoulutuksessa olisi melkoisesti parannettavaa. Pentujen sosiaalistaminen on tärkein yksittäinen keino välttää vieraisiin ihmisiin kohdistuvaa pelkoa. Lisäksi rankaisuun perustuvat koulutusmenetelmät saattavat lisätä koiran pelkoa ja aggressiivisuutta entisestään.

Belgian armeijan tämänhetkinen politiikka pentujen hankinnassa sivuuttaa erittäin tärkeän sosiaalistumiskauden (3-12 viikon ikä) kokonaan – pennut hankitaan vasta tämän jälkeen. Pennun hankkijan tulisi tavalla tai toisella varmistua siitä, että koira sosiaalistetaan asianmukaisesti.  Lisäksi jo aggressiivisesti käyttäytyvän koiran ohjaajalle tulisi tarjota käyttäytymiskoulutusta, jotta koiran käytöstä voitaisiin tehokkaammin muokata.

Haverbeke, De Smet, Depiereux, Giffroy, Diederich; (2009),’ Assessing undesired aggression in military working dogs’, applied animal behaviour science 117: 55-62.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?