Piehtaroimispreferenssit
Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Laitumella ollessaan hevoset voivat hyvin, kun niillä on syötävää, juotavaa, seuraa ja suojaa. Tuntihevoset ovat ihanan seesteisiä ja rauhallisia kun ne saavat olla ulkona porukassa pitkiä päiviä. Laitumen suunnittelussa voidaan huomioida perustarpeiden lisäksi muita hevosten tarpeita, kuten piehtaroiminen.

Japanissa tutkittiin, millaisella alustalla hevoset piehtaroivat mieluiten laitumella ollessaan. Hevosille perustettiin 5 * 5 metrin kokoisia piehtaroimispaikkoja, joissa alustana käytettiin olkea, hiekkaa sekä tavallista maa-ainesta.

Hevoset piehtaroivat useammin ja pidempiä aikoja, kun niille tarjottiin toimintaan soveltuvia alueita. Hevoset valitsivat kolmesta vaihtoehdosta mieluiten kovan ruohottoman maa-alustan. Hevoset menivät joka aamu suoraan kovalle alustalle piehtaroimaan. Kova maa-alusta voi olla miellyttävin, koska se hieroo lihaksia ja on sopivan karkea puhdistamaan yöllä tallissa aiheutuneet liat.

Pienillä laitumilla, jossa hevosmäärät ovat suuria, voi olla järkevää harkita erityisen piehtaroimisalueen perustamista. Piehtaroimispaikkojen tarjoaminen voi lisätä hevosen viihtyvyyttä ja lisäksi suojella nurmea kulumiselta ja näin ollen pidentää laitumen käyttöaikaa.

 

Matsui, Khalil, Takeda (2009), Do horses prefer certain substrates for rolling in grazing pasture?, journal on equine veterinary science 7.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?