Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Hevoset piehtaroivat usein makuulta noustessaan. Tutkimuksessa piehtarointia havaittiin noin joka kolmannen makuulta nousemisen yhteydessä. Piehtaroinnin tavoitteena on ilmeisesti lihasjäykkyyden vähentäminen ja mukavuuden ylläpito. Meille ihmisille ravassa kieriskely ei ole juuri lainkaan tärkeä asia, mutta hevosille se on hyvin tärkeää.

Tutkijoiden paras arvaus on, että piehtarointi on samankaltainen käytös kuin venyttely tai rapsuttelu. Kanoilla vastaava käytös on kylpeminen ja kissoilla ja koirilla peseytyminen ennen lepoa. Tällaisten käytösten kohdalla havaitaan usein rebound-efekti: jos eläin on jostain syystä estynyt harjoittamaan näitä käytöksiä, se tilaisuuden tullen tekee niitä normaalia useammin. Tämä voi olla selitys sille, miksi hevonen piehtaroi kentällä tai maneesissa. Ympäristön vihje voi laukaista lajityypillisen käytöksen.

Karsinassa hevonen piehtaroi usein 90 astetta ja takaisin. Laitumella piehtarointikäytös oli vaihtelevampaa – hevoset piehtaroivat luovasti 45 ja 180 asteen välillä. Mielenkiintoinen havainto oli sekin, että piehtaroidessaan 180 astetta, hevonen aina pyörähti takaisin aloituskyljelle ennen ylösnousemista.

Japanissa tutkittiin,  millaisella alustalla hevoset piehtaroivat mieluiten laitumella ollessaan. Hevosille perustettiin 5 * 5 metrin kokoisia piehtaroimispaikkoja, joissa alustana käytettiin olkea, hiekkaa sekä tavallista maa-ainesta.

Hevoset piehtaroivat useammin ja pidempiä aikoja, kun niille tarjottiin toimintaan soveltuvia alueita. Hevoset valitsivat kolmesta vaihtoehdosta mieluiten kovan ruohottoman maa-alustan. Hevoset menivät joka aamu suoraan kovalle alustalle piehtaroimaan. Kova maa-alusta voi olla miellyttävin, koska se hieroo lihaksia ja on sopivan karkea puhdistamaan yöllä tallissa aiheutuneet liat.

Näin karvanlähtöaikaan varsinkin huomaa, kuinka tärkeää hevosille on piehtarointi sekä toisten kanssa rapsuttelu.

Matsui, Khalil, Takeda (2009), Do horses prefer certain substrates for rolling in grazing pasture?, journal on equine veterinary science 7.

A note on resting behaviour in horses kept on pasture: Rolling prior to getting up

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

2 kommenttia kirjoitukseen “Piehtarointi on mukavuuden ylläpitoa

 • 3.4.2014 at 10:48
  Permalink

  Pesuainevalmistajan sanoja lainatakseni ‘Lika on hyvä asia’, tulee päivittäin mieleen kun kimot pukeutuu mustaan näin kevään kunniaksi 🙂

  Reply
 • 8.4.2014 at 07:29
  Permalink

  Harmi ettei tammani ole lukenut tätä artikkelia, se kun piehtaroi tarhan mutaisimmassa kohdassa, ja eilen myös todistetusti nousi 180 asteen jälkeen “väärältä” kyljeltä ylös 🙂

  Reply

Mitä mielessä?