Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Milloin eläin osaa jonkun asian? Osaako se istua jos sen on nähty istuvan? Osaako se mennä kuljetuskoppiin jos se on kerran sinne saatu? Osaako se kynsienleikkuun jos kynnet on leikattu joskus? Emme itse kovin usein miellä osaavamme tiettyjä asioita, vaikka niistä hätätilanteissa suoriudummekin. Pohdimme CVtä laatiessamme, osaammeko todella jonkun kielen tai ohjelman vaikka olemme opiskelleet sitä vuosia.

Valitettavasti olemme usein liian kärsimättömiä eläinten kanssa. Kuvittelemme että kun kerran eläin on saatu tekemään jotakin, se osaa asian ja tietää mitä siltä kyseisessä tilanteessa odotetaan. Esimerkiksi hevosen lastaaminen traileriin: kun varsa saadaan ensimmäisen kerran traileriin, korkataan kuohuvat ja todetaan eläin täyspäiseksi. Siitä lähtien jos lastaaminen ei onnistu, varsa vain pottuilee kustannuksellamme ja tuhlaa kallista aikaamme.

Eläimet pitävät siitä että ne osaavat ennakoida tulevia tapahtumia. Ne pitävät asioiden toistamisesta ja harjoittelusta enemmän kuin ihmiset. Valitettavasti meidän mielestämme harjoittelu on tylsää, koska siinä toistetaan samoja asioita yhä uudelleen ja yllätysten todennäköisyys pienenee kerta kerralta. Tässä hukataan melkoisesti mahdollisuuksia: etenkin hevosen kanssa tylsien asioiden toistelu on erityisen tärkeää jos halutaan saada aikaan varma lopputulos.

Ennen kuin alat kouluttaa, mieti mitä haluat saavuttaa. Jaa asia niin pieniin osiin kuin mahdollista ja harjoittele yksi asia kerrallaan. Yksi onnistuminen ei vielä tarkoita osaamista, toistoja ja harjoittelua tarvitaan – tylsistymiseen asti.

Pikaopas varsan käsittelykoulutukseen (PDF)

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?