Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Miksiköhän meitä varoitellaan aina pilaamasta eläimiä?

Eläimet voi pilata liian hyvällä ja laadukkaalla ruualla (sitten ei enää jahtivahti maistu, nih), huomionosoituksilla (se on sun pomos eikä enää villihevonen), palkkioilla (sit se vaan näykkii ja vaatii niitä herkkuja) ja.. öööööö, äsken oli vielä joku mielessä.  Se voi mennä pilalle niin, että se saa tehdä liian pitkään kuten haluaa. Tai niin, että se tottuu liian hyviin olosuhteisiin. Tai tottuu siihen, että saa olla lomalla. Tai siihen, ettei se käytä selkäänsä.

Meitä syyllistetään. Jos et tee niinkuin sanon, kärsit näistä ja näistä ongelmista. Jos et tee niinkuin sanon, se menee pilalle. Kun se menee pilalle, ei mitään ole enää tehtävissä.

Kyllä se hevonen menee pilalle kun täti sillä vaan ratsastelee – ei mitään tavoitteita eikä siltä vaadita mitään. Kukaan ei uskalla myöntää julkisesti syöttävänsä herkkuja hevosille, koska saa niitä katseita – on pilannut sen. Yleisesti hyväksytty herkuttamistilanne on karsinassa ratsastuksen jälkeen, silloin voi sujauttaa ruokakuppiin leipää tai porkkanaa pilaamatta hevosta. Valitettavasti tämä tilanne on mielestäni koulutuksellisesti täysin väärä tai siis merkityksetön palkitsemisen kannalta. Mieluummin annettaisi ne salaporkkanat suitsimisen ja satuloinnin yhteydessä, silloin herkuista voisi olla hyötyäkin.

Koira menee pilalle jos taipuu sen vaatimuksiin ja antaa nappuloiden sijaan kotiruokaa. Sitten se menee pilalle kun sen ei tarvitse olla yksin kotona, tottuu liian hyvään.

Pelottelua, sanoisin. Vain harva ihminen on ammattikouluttaja, ja silti useimmat eläimet käyttäytyvät hyvin mallikkaasti.

Väitän että olemalla kiltti ja käyttämällä maalaisjärkeä et voi pilata eläintä. Sen sijaan saat paljon huonoa aikaan olemalla inhottava.

Oikeasti voit pilata eläimen väärällä tai liialla ruokinnalla, julmalla kohtelulla tai sillä ettet tee mitään siinä pelossa että teet jotain jonkun toisen mielestä väärin.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

3 kommenttia kirjoitukseen “Pilatut

 • tammikuu 9, 2013 at 10:09 am
  Permalink

  Itse en usko hevosten ratsastukselliseen pilaamiseen. Hevoset “ruostuvat” ja oppivat vääriä asioita huonon (=epäjohdonmukaisen) ratsastuksen seurauksena. Oikeanlainen ja johdonmukainen ratsastus palauttaa kyllä hevosen sille tasolle millä se oli aikaisemmin. Jos ratsastus ei ole enää hevosen mielestä mielekästä, kyllä se vaihtelulla taas löytyy. Mutta hevosen motivoiminen ja herkistäminen voi olla hidas prosessi.

  Reply
 • tammikuu 9, 2013 at 10:25 am
  Permalink

  Minä vaadin eläimiltäni tottelevaisuutta ja hyvää käytöstä,riippumatta lajista 🙂 Siinä se ! Jos eläimestä tehdään vihainen ja vaarallinen tavalla tai toisella,se on pilaamista….minun mielestäni.

  Reply
 • tammikuu 9, 2013 at 9:48 pm
  Permalink

  Olen sitä mieltä, että pilaamista on täysin epälooginen ja epäjohdonmukainen käsittely, jolloin eläimestä tulee hankala käsitellä tai jopa vaarallinen.

  Reply

Mitä mielessä?