Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Monet harrastajat ovat omaksuneet intensiivisen tavan pitää hevosia. Tallissa 20 tuntia, 3 tuntia tarhassa ja tunti liikuntaa. Tämä ei kuitenkaan ole hevosen terveyden kannalta perusteltu tapa, ja voimmekin pohtia mistä ihanteet oikein tulevat. Miksi aluetasolla kilpailevan pitäisi pitää hevosiaan samalla tavalla kuin olympiaratsastajan, kun keskivertohevoselle ei tuota minkäänlaisia ongelmia suoriutua kilpailuissa vaadituista tehtävistä?

Kuulemma joku eläinlääkärikin neuvoo, ettei hevosta tarvitse tarhata vaan sen liikkumiseksi riittää päivittäin kerran tai jopa kaksi kertaa tapahtuva ratsastaminen tai ajaminen. Tällaista ei voi päästää suustaan kukaan muu, kuin hevosta eläinlajina täysin tuntematon henkilö. Kilpailukulttuuri sisältää jo itsessään paljon asioita, jotka eivät tue hevosen hyvinvointia. Lieveilmiöistä puhumattakaan.

Suomessa vallitsee kilpailemista ihannoiva hevoskulttuuri. Monet lehdet keskittyvät urheilutuloksiin ja julkaisevat huippuratsastajien kuulumisia. Hevosihmisen ammattitaidon mittari on suoraan se, millä tasolla hän on itse kilpaillut. Muissa lajeissa voit olla hyvä opettaja tai valmentaja, vaikket itse olisi koskaan kilpaillut. Ratsastuksessa kilpailemista pidetään ammattitaidon takeena.

Ystäväni Wendy on yksi harvoista, jotka ovat kilpailleet kansainvälisellä tasolla pelkällä heinäruokinnalla ja niin että hevoset asuvat ulkona ympäri vuoden. Hevonen kuuluu laitumelle ja liikkumaan, ei karsinaan tai “tarhaan”, jossa seistään polvia myöten savessa. Kilpailijoiden itsensäkin olisi hyvä muistaa, että ainakin SRLn sääntöjen mukaan hevosen hyvinvoinnin pitäisi olla ykkösenä listalla.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?