Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Nyt se on huomattu muuallakin, mikä meille suomalaisille on itsestään selvää. Orit viihtyvät ja niitä voi turvallisesti pitää porukassa keskenään, myös aikuisina.

Sveitsiläistutkijat totesivat, että viisi oria, joita pidettiin yhteislaitumella puolen vuoden ajan, muodostivat nopeasti tiiviin tiimin. Nyt siittola pitää oreja aina yhdessä astumiskauden ulkopuolella. Alussa porukan koko oli viisi oria, mutta määrä on sittemmin kasvanut kahdeksaan. Kertaakaan ei ole loukkaantumisen takia joudutta poistamaan ketään laumasta.

Moni ulkomaalainen on hämmentynyt, kun olen kertonut, että meillä on normaalia viedä nuoret orit keskenään laitumelle. Sitä en tiedä, kuinka yleistä on pitää astuvia oriita porukoissa. Tutkimuksen mukaan se voisi olla suositeltavaa – hevonen on sosiaalinen eläin, jota ei ole suunniteltu elämään eristyksissä muista.

Tutkijat havaitsivat, että uhkailueleet olivat harvinaisia ensimmäisten kolmen päivän jälkeen. Hevoset saivat sosiaalista kokemusta porukasta, ja seuraavina vuosina yhteislaidunnus oli aina vain sopuisampaa. Tutkijat suosittelevat käytäntöä, koska hyvinvointi paranee ja yhteislaidunnus voi säästää työtä. Tärkeää olisi, että ryhmä on sopivan kokoinen ja tilaa riittävästi ja lisäksi ryhmän pitäisi olla pysyvä.

Ainakin videolla näkyy tyytyväisiä kavereita.

P.S. Hyvä Sveitsi – siellä on jo laitonta pitää hevosta ilman lajitoveria.

swiss_stud

Hyvää juhannusta ja lokoisia laidunpäiviä lukijoille!

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Yksi kommentti “Poikamiesporukat toimivat

 • huhtikuu 15, 2014 at 2:16 pm
  Permalink

  Yhdellä tallilla jossa kävin, oli neljä oria samalla laitsalla- ollut kohta kolme vuotta! Yhdellekkään ei käynyt mitään toisen hevosen aiheuttamaa haaveria. Kuu- suokin kavio tosin halkesi, jonka takia Kuu otettiin pois laitsalta. Mutta.

  Peräti neljällä muulla tallilla joilla olen käynyt, on ori ollut pienessä postimerkkitarhassa yksin. Onko se parempi, että on myös tamma??!!
  Kyllä, postimerkkitarhassa oriin kanssa.

  Reply

Mitä mielessä?