Hei Musti, et viittis vetää..katokku jos sä vedät tolla tavalla niin mamman käsi tulee hirveen kipeeks ja eihän me sellasta haluta vai mitä Musti, eihän?

Istu. Istu. Istu. Istu. Istu. heeeei. Istuistuistuistu. ISTU! No maahan sitte..

Southamptonin yliopistossa tehtiin tutkimus, jossa haluttiin mitata koiran ja omistajan välistä suhdettä ja niitä asioita, jotka suhteeseen saattavat vaikuttaa. Koirille tehtiin testejä, joissa ne altistettiin uusille asioille, kuten vieraille ihmisille. Tavoitteena oli selvittää ennakoiko omistajan käytös jollain tavalla koiran luottavaisuutta uusissa tilanteissa.

Tutkimukseen osallistui yhteensä 52 koiraa omistajineen. Omistajat puhuivat vältteleville koirille enemmän kuin aktiivisille koirille. Vältteleviä koiria kosketettiin vähemmän. Passiivisia koiria kosketettiin huomattavasti enemmän kuin vältteleviä koiria. Koiran ja omistajan huono suhde oli yhteydessä omistajan suureen puhumisen määrään ja vähäiseen koskettamisen määrään. Luottavaisten koirien omistajat puhuivat koirilleen maltillisesti ja koskettivat niitä suhteellisen vähän.

Pölöttäminen tai paijaaminen sinänsä eivät ole koiralle haitallisia. Tärkeintä on koiran kannalta se, että se voi mahdollisimman luotettavasti ennakoida mitä seuraavaksi tapahtuu. Taukoamattoman puheen seasta koiran voi olla vaikea erottaa luotettavia vihjeitä ja se voi hämääntyä. Jokainen suhde on yksilöllinen ja siihen vaikuttaa koko yhteinen historia.

White,  McBride, Redhead, (2010), RELATIONSHIP BETWEEN DOG OWNER BEHAVIOR AND DOG ATTACHMENT SECURITY IN THE STRANGE SITUATION, Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research.

2 kommenttia kirjoitukseen “Pölötä vähemmän, paijaa maltillisesti?

• lokakuu 4, 2011 at 6:53 pm

“Omistajat puhuivat vältteleville koirille enemmän kuin aktiivisille koirille. Vältteleviä koiria kosketettiin vähemmän. Passiivisia koiria kosketettiin huomattavasti enemmän kuin vältteleviä koiria. Koiran ja omistajan huono suhde oli yhteydessä omistajan suureen puhumisen määrään ja vähäiseen koskettamisen määrään. Luottavaisten koirien omistajat puhuivat koirilleen maltillisesti ja koskettivat niitä suhteellisen vähän.”

Tämä on mielestäni hieman epäselvästi sanottu; onko tässä passiivinen, aktiivinen, luottavainen ja välttelevä samalla janalla vai miten? Tuntuu hieman oudolta verrata ensin vältteleviä aktiivisiin ja sitten passiivisiin, vähän kuin verrattaisiin palloja punaisiin esineisiin. Ja sitten on vielä nuo luottavaiset. Miten luottavaisuus ja koiran ja omistajan suhteen hyvyys on a) määritelty ja b) mitattu?

• lokakuu 4, 2011 at 7:13 pm

SElvennetään sen verran, että koirat testattiin eri tilanteissa ja luokiteltiin käytöksen mukaan neljään ryhmään asteikolla luottavainen—välttelevä. Sitten verrattiin, kuinka paljon eri ryhmien koirien omistajat puhuivat ja koskettivat koiriaan. Ja huono suhde määriteltiin niin, että koira halusi olla testitilanteessa mahdollisimman kaukana omistajastaan/vältteli tämän seuraa.