Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Siat elävät ryhmissä, lampaat elävät ryhmissä, lehmät elävät ryhmissä, kanat elävät ryhmissä. Hevoset elävät edelleen usein yksittäiskarsinoissa.

Hevosten pitämistä porukassa puoltavat useat tutkimukset. Porukassa pitäminen antaa hevosille mahdollisuuden toteuttaa sosiaalisia ja fyysisiä tarpeitaan sekä harjoittaa lajityypillistä käyttäytymistä. Porukassa pidettyjen hevosten on todettu olevan helpompia käsitellä ja ne ovat nopeita oppimaan.

Miten ryhmissä pitämistä voisi helpommin toteuttaa käytännössä?

Uudet tallimääräykset varmasti lisäävät pihattojen määrää. Ryhmissä tarhaaminen varmasti yleistynee jos tallit innostuvat (vielä lapsenkengissä olevasta) laatutalliajattelusta, jossa hevosten hyvinvointi olisi tärkeä tavoite.

Jokaisen hevosenomistajan pitäisi käytännössä 1) löytää omalle hevoselleen sopiva ja turvallinen porukka ja 2) sellaiset olosuhteet, joissa porukka-ajattelu olisi mahdollista.

Ei mikään maailman helpoin homma.

P.S. Porukassa pitäminen ei tässä tapauksessa tarkoita sitä, että hevosella on pitopaikassaan lajitoveri. Sosiaalinen kontakti ei synny kaltereiden välistä tai isossa tallissa, kuten jotkut tallit mainostavat.

Keeping horses in groups: A review, Elke Hartmann, Eva Søndergaard, Linda J. Keeling 2011. 

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?