Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Israelilaistutkimuksessa mitattiin positiivisen vahvistamisen vaikutuksia vankeudessa elävien simpanssien hyvinvointiin. Tutkimuksessa tarkasteltiin ensin kahdentoista simpanssin päivittäisiä rutiineja ilman häiriöitä. Jakson jälkeen kuusi simpansseista aloitti koulutusohjelman, joka kesti kymmenen viikkoa. Kymmenen viikon jälkeen loput kuusi simpanssia aloittivat saman ohjelman, ja samalla ensimmäinen ryhmä jatkoi koulutusta.

Koulutuksen tavoitteena oli operantin ehdollistamisen keinoin saada simpanssit näyttämään hoitajalle esim. suutaan, käsivarttaan tai muita kehonosia hoitotoimenpiteiden helpottamiseksi. Koulutus tapahtui viidesti viikossa aamuisin eläinten yöpymishäkeissä.

Tutkimuksessa havaittiin, että operantti ehdollistaminen lisäsi eläinten psyykkistä hyvinvointia. Vaikutus heijastui simpanssien elämään koko päivän ajan, vaikka varsinainen koulutus oli aikaisin aamulla viiden-kymmenen minuutin ajan. Positiivisella vahvistamisella oli epäsuoria vaikutuksia eläinten käyttäytymiseen koulutustilanteen ulkopuolella.

Koulutuksen aloittamisen jälkeen simpanssien epänormaali tai stereotyyppinen sekä stressiä ilmentävä käytös väheni ja sosiaalinen käytös lisääntyi. Lisäksi aggressiivisuus hoitajaa kohtaan väheni, tai säilyi ennallaan niillä eläimillä joilla aggressiivisuutta ei ennenkään esiintynyt.

Tutkimuksessa haluttiin selvittää koko koulutusprosessin vaikutuksia eläinten hyvinvointiin – ei niinkään koulutuksen mitattavia tuloksia. Koulutusprosessi käsittää useita näkökohtia: eläimen ja hoitajan välisen suhteen vahvistamista, psyykkistä stimulaatiota sekä palkitsevaa ilmapiiriä. Havaittiin, että positiivinen vahvistaminen ja operantti ehdollistaminen ovat hyviä työkaluja vankeudessa elävien eläinten virikkeellistämiseen.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?