Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Sterotypiat ovat yleisiä ongelmakäytöksiä vankeudessa elävillä eläimillä. Stereotypia syntyy kun eläin altistuu krooniselle stressille, se ei voi toteuttaa lajityypillistä käyttäytymista tai elinolosuhteet ovat riittämättömät. Stereotypia on usein toimintaa ilman päämäärää, usein sarja toistuvia pieniä liikkeitä; esimerkiksi huojuminen puolelta toiselle, pään nyökyttely, edestakaisin kävely, hyppiminen jne.

Amerikkalaistutkimuksessa kokeiltiin, miten vankeudessa elävien makakien stereotypioihin voidaan vaikuttaa positiiviseen vahvistamiseen perustuvalla kouluttamisella. Tutkimukseen osallistui 11 makakia, joilla kaikilla oli todettu stereotyyppistä käyttäytymistä.

Kuusi makakia koulutettiin koskettamaan kohdetta (target) ja vapaaehtoisesti antamaan verinäyte. Loput viisi makakia olivat kontrolliryhmä – ne jatkoivat elämäänsä tavalliseen tapaan. Koulutusmenetelmänä käytettiin operanttia ehdollistamista, eli eläin palkittiin oikeasta toiminnasta. Koulutusjakso kesti neljä kuukautta, jonka aikana makakeja tarkkailtiin niinä päivinä kun niitä ei koulutettu.

Tutkimus osoittaa, että positiiviseen vahvistamiseen perustuva kouluttaminen vähentää makakien stereotyyppistä käyttäytymistä. Kuitenkin yksilöiden välillä on eroja.

Kouluttaminen positiivisten vahvisteiden avulla vaikutti makakien elämään niin paljon, että se näkyi niiden aikabudjetissa. Vaikka koulutus ei liittynyt stereotyyppisen käyttäytymisen muuttamiseen millään lailla, ts. tavoitteena ei ollut kouluttaa makakeja pois stereotypioista, silti ongelmakäyttäytymisiin käytetty aika väheni.

Positiivista vahvistamista kannattaa käyttää myös virikkeellistämisen näkökulmasta – sillä voidaan lisätä eläimen hyvinvointia vankeudessa.

Coleman, Maier (2010), the use of positive reinforcement training to reduce sterotypic behavior in rhesus macaques, applied animal behaviour science 124:142-148.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

0 kommenttia kirjoitukseen “Positiivisella vahvistamisella voidaan vähentää stereotypioita

Mitä mielessä?