Hevosurheilussa on joskus mielenkiintoisia juttuja. Yksi viime aikojen suosikeistani oli juttu hevosia kuntouttavasta Jouko Tarvaisesta, joka saa toivottomiksi leimatut hevoset jälleen nauttimaan juoksemisesta. Moni valmentaja kertoo haastatteluissa, että hevosen psyykkisen hyvinvoinnin ylläpito on vähintään yhtä tärkeää kuin fyysisen suorituskyvyn. Osa tekee metsälenkkejä, osa hakee vaihtelua treeniin muilla tavoin. Osa uskoo laitumen parantavaan vaikutukseen ja osa hevosen ja ihmisen suhteen ylläpitoon. Kuitenkin hevosten kilpauran keskeytyminen on hyvin yleistä, sekä loukkaantumisten että käytösongelmien tai ns. burn-outin takia.

McBride & Mills kirjoittivat kirjallisuuskatsauksen, jossa he tarkastelivat erilaisten tutkimustulosten vaikutuksia optimaalisiin suorituksiin. Toisin sanoen he tarkastelivat niitä käytöstutkimuksen alueita ja tekniikoita, joilla voisi olla käyttöönotettuina vaikutuksia eläinten suorituskyvyn parantamiseen kilpailutilanteissa.

  1. Olosuhteet lajityypillisiksi (sosiaalinen kontakti, karkearehupainotteinen ruokinta, vapaa liikkuminen)
  2. Käyttäytymistieteen menetelmien ottaminen käyttöön, jotta:
    • Eläin voidaan motivoida suorittamaan erilaisia tehtäviä (positiivinen ja negatiivinen vahvistaminen)
    • Voidaan vähentää reaktiivista käytöstä, joka liittyy kilpailutilanteeseen (systemaattinen siedättäminen, vastaehdollistaminen)
    • Voidaan vähentää ongelmakäytöksiä, jotka johtuvat aiemmista huonoista kokemuksista kilpailutilanteessa (korvaavan käytöksen kouluttaminen vahvistamalla)

Lisäksi tutkijat listaavat aihepiirejä, joista tulevaisuudessa löytyy potentiaalia suorituskyvyn parantamiseen. Tällaisia ovat mm. työkalut hevosen temperamentin testaamiseen jo aikaisessa vaiheessa. Lisäksi hevosen tunnetilan huomioiminen harjoittelussa ja kilpailuissa nähdään potentiaalisena suorituskykyä parantavana tekijänä. Jokainen tietää, että mieluisessa työssä jaksaa parhaiten. Kolmas lupaava alue on oikeanlaisten harjoituskäytäntöjen – menetelmien ja harjoitusmäärien – löytäminen ja oppimisteorian hyödyntäminen parhaalla tavalla, joilla voidaan estää hevosten burn-out. Liika harjoittelu on varmaan yhtä yleistä kuin liian vähäinen.

Tutkijat toteavat myös, että ratsukon kumppanuutta tulisi tarkastella lisää, jotta löydettäisiin kaikki ne tekijät, jotka muodostavat voittavan tiimin.

Miten sinä ylläpidät hevosystäväsi psyykkistä hyvinvointia?

McBride & Mills 2012

Mitä mielessä?