Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Kuinka voimakkaasti ns. pullback-turpahihna vaikuttaa hevoseen? 

Tutkijat asensivat turpahihnaan mittalaitteen ja syöttivät ohjelmaan turvan anatomiset piirteet. Mittaus tapahtui, kun hevonen pureskeli ja kun sitä pyydettiin peruuttamaan. Mittari mittasi hevosen turpahihnan kohdalle aiheutuvan paineen.

Lisäksi turpahihnan paine mitattiin sekä kahden sormen kireyteen kiristettynä että yhden sormen kireydellä. Hevosella ratsastettiin kentällä ja hypättiin pieniä esteitä – turpahihnan painetta seurattiin langattomalta näytöltä.

Suurimmat paineet mitattiin, kun hevonen viskoi päätään tai hyppäsi esteitä tai kun se aukoi suutaan. Turpahihna aiheutti hevosen päähän paineen, jollaisen on todettu ihmisillä aiheuttavan kudos- ja hermovaurioita. Turpiksen kohdalla ei ole suojaavia

Turpis on suosittu tapa peittää ongelmia ja estää hevosta aukomasta suutaan. On huomattava, että ylikireä turpahihna voi aiheuttaa hevoselle kipua ja vammoja. Vaikka se olisikin pehmustettu ja tehty kiiltonahasta.

Pullback näyttää pehmeältä ja mukavalta, kun se on leveä ja hyvin pehmustettu. Mekanismi kuitenkin aiheuttaa sen, että leveä hihna aiheuttaa suuremman paineen kuin ohut, toisin kuin maalaisjärki sanoo.

Two methods of measuring in-vivo pressures applied by a cavesson noseband

http://www.sustainabledressage.net/tack/bridle.php

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

6 kommenttia kirjoitukseen “Pullback kiristää

 • elokuu 29, 2013 at 11:49 am
  Permalink

  Olen jo vuosia avokätisesti jakanut Theresan kirjoittamaa tekstiä – harmitellut ettei hän ole jatkanut sivun ylläpitoa, sillä hänellä on painavaa sanottavaa, joka ei perustu mutu-tietoon. Hän sai kuitenkin aikoinaan kuraa ja suoranaisia uhkailuja osakseen julkisesti puhuessaan näistä asioista, joten ehkä hän jätti asian kesken siitä syystä. Mutta ajankohtaista hänen tekstinsä siitä huolimatta on.

  Ja odottanut, että joku rohkea ehkä uskaltautuisi kirjoittamaan asiasta suomeksi?

  Reply
 • Pingback: Asiaa pullbackistä.. | Feel the Rhythm

 • elokuu 30, 2013 at 2:33 pm
  Permalink

  Olipa hyvä kirjoitus ja blogisi on muutenkin loistava! Maalaisjärjellä ajateltuna pehmeä ja leveä turpis tuntuisi ilman muuta lempeämmältä vaihtoehdolta kuin perinteinen, mutta eipäs olekaan. Minulle on tullut yllätyksenä myös se, etteivät kuolaimettomat suitsetkaan ole välttämättä aina lempeä vaihtoehto. Joillain vekottimilla saa kuulemma ihan kunnon vahinkoa aikaan, jos käsi on yhtään kova tai epätasainen. Itse olen ihastunut bitless bridleihin, mutta käynyt vain yhdellä ratsastustallilla, jossa näitä oli käytössä.

  Yksi lause jäi muuten tuossa blogikirjoituksessa kesken, nimittäin tuo “turpiksen kohdalla ei ole suojaavia” . Kiinnostaisi kovasti tietää, miten se jatkuu! 🙂

  Reply
  • elokuu 30, 2013 at 2:39 pm
   Permalink

   Lause jatkuu: Turpiksen kohdalla ei ole suojaavia lihaksia tai muita paksuja kudoksia, kuten rasvaa, ihon alla.

   🙂

   30. elokuuta 2013 15.33 Eläinkoulutusblogi

   Reply
 • lokakuu 20, 2013 at 7:39 am
  Permalink

  Minulla on tässä (kin) kohtaa aukko yleissivistyksessä, eli en tiedä mikä on pullback turpahihna. Ymmärrän, että se on jotain minkä saa tosi kireälle mutta puhutaanko siis muuten jotenkin tietynlaisesta?

  Reply

Mitä mielessä?