Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Hevonen voi purra tai näykkiä eri syistä. Aggressiivinen näykkäisy on tarkoitettu karkottamaan vastapeluri, ja tähän liittyy aina luimistelu, kaulan ojentaminen ja laajentuneet sieraimet. Yleensä jo nämä ennakkovaroitukset toimivat ja itse asiassa harva hevonen jää odottelemaan varsinaista puremaa. Tarkkaavainen hevonen peruuttaa pois uhkatilanteesta eikä ota riskiä tulla purruksi. Ihmistä kohtaan hevonen kohdistaa joskus edellä kuvatun kaltaisia uhkaavia eleitä, joita voi seurata vakava pureminen. On muistettava, ettei näitä tilanteita tulisi koskaan vahvistaa aiheuttamalla niitä.

Toinen tilanne, jossa hevonen usein puree, on leikkiinkutsu. Leikkipuremat ovat yleisiä varsinkin nuorilla oreilla ja ruunilla, ja joskus näitä kohdistetaan myös ihmiseen. Nuoret hevoset saattavat purkaa myös turhautumistaan puremalla, kun ne pitkän tallissa seisomisen jälkeen otetaan talutukseen tai silloin, kun niiden kierrokset syystä tai toisesta nousevat. Leikkipuraisua laimeampi on rapsuttelu, jota hevoset harrastavat keskenään ja joskus tarjoavat sitä myös ihmistovereihinsa.

Pureminen, taskujen hypistely ja leikkipuremat ovat kaikki ihmisiin kohdistettuina hankalia käytöksiä. Onneksi niihin voidaan vaikuttaa koulutuksen avulla.

  1. Ennaltaehkäise – kouluta hevonen luopumaan, älä palkitse sitä taskujesi penkomisesta tai hamuilusta
  2. Analysoi – jos hevonen puree tai näykkii, käytä hetki aikaa siihen että mietit mistä käytös voi johtua. Eläimet eivät tee asioita ilman syytä.
  3. Vaikuta – kun tiedät motivaation puremiseen, voit muuttaa käytöstä. Palkkaa oikeasta käytöksestä, jätä huono huomiotta.
  4. Pyydä apua – jos et pääse tilanteessa eteenpäin, pyydä asiantuntija-apua.

107

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?