Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Mun hevonen saa lomailla että se taas jaksaa liikkua eteenpäin kisakaudella. Nyt mun hevosella kävellään vaan maastossa, niin se ei hannaa niin paljon kentällä. Mun hevonen menee maastossa tosi reippaasti mut kentällä se vaan jäkittää. Mun hevonen seisoo tallissa pari päivää ennen kisoja, niin sitä ei sitten tarvi tuupata niin paljon.

Miksi hevonen kuolee pystyyn? Onko kentällä hidastelu pottuilua vai onko se merkki vaarantuneesta hyvinvoinnista tai jopa opitusta avuttomuudesta?

Voisiko syynä olla se, ettei hevonen pidä työstään? Kenttätyöskentelyä yritetään buustata maastokävelyillä, mikä onkin ihan perusteltua; vaihtelu virkistää. Onko olemassa keinoja, joilla kenttätyöskentelyä saataisiin mukavammaksi ja sujuvammaksi kentällä? Mitkä ovat ne asiat, jotka hevosta kentällä ärsyttävät?

Muutama tulee mieleen. Lopetetaan ristiriitaisten apujen käyttö. Ollaan johdonmukaisia; kun hevonen lisää vauhtia, lopetetaan puristaminen, kun hevonen vähentää vauhtia, lopetetaan vetäminen. Vaaditaan hevoselta sellaisia tehtäviä, joihin se pystyy. Ei aiheuteta liikaa painetta tai kipua hevoselle. Ei mätkitä raipalla tai kaiveta kannuksilla vaikka onkin sinä päivänä huono fiilis.

Kuulostaa helpolta, mutta ainakin oman kokemuksen perusteella on kaikkea muuta. Ajatus harhailee, jalka unohtuu puristamaan ja käsi vetämään vaikka kuinka skarppaa. Pelkkä kyydissä keikkuminenkin on haastavaa.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

0 kommenttia kirjoitukseen “Pystyynkuolleet

 • 26.4.2011 at 12:34
  Permalink

  Älyttömän hyvä, että nostat näitä aiheita esille.

  Minun hevoseni vietti ensimmäiset 12,5 vuottaan ratsastuskoulussa, josta se tuli pienen mutkan kautta meille. Se on herkkä hevonen, mutta älyttömän nöyrä ja kiltti.

  Se on vasta nyt (5kk meillä olon jälkeen) alkanut liikkua halukkaasti eteenpäin ja homma muuttui juuri sillä hetkellä, kun valmentajani huomasi 2 viikkoa sitten kiinnittää huomiota jalkojeni asentoon. Eli varpaat eteenpäin, jottei kantapää vaikuta koko ajan vähän. Tuo pieni muutos ja hevonen lähes liitää.

  Taas nähtiin, että ongelmat voivat johtua todella pienistä asioista, tai ehkä paremminkin niin, että itselle huomaamaton asia voi olla hevoselle iso juttu.

  Reply

Mitä mielessä?