Tuntuuko joskus, että koirasi reaktio johonkin tavalliseenkin asiaan on liioitellun dramaattinen? Tuntuuko joskus siltä, että ulos mennessä koira hakemalla hakee syytä räjähtää? Vaikuttaako siltä, että tilanne ei ajan mittaan helpotu vaan pahenee? Pahentaako oma toimintasi tilanteessa reaktiota entisestään?
Miksi kuppi kaatuu?
Kuppi voi mennä nurin joskus hyvällä tavalla, innostuksesta. Joskus taas hieman ikävämmällä tavalla, joka ilmenee usein hyvin vakuuttavana rähjäämisenä.
Taustalla vaikuttaa moni syy kivusta geeneihin ja ympäristön vaikutuksiin. Mitä yllättävämmin ja voimakkaammin ylilyövä toiminta alkaa, sitä varmemmin koira kannattaa tutkituttaa lääkärillä. Muita selittäviä tekijöitä ovat yleinen pinnan lyhyys, viimeaikainen kuormitus, fyysinen väsymys, hallinnan tunteen puute, ärsytys, ahdistus tai turhautuminen – listaa voi jatkaa pitkälle.
Koska emme valitettavasti voi tietää, mitä koira ajattelee tai miten se tilanteet kokee, voimme jälleen kerran asettaa itsemme koiran asemaan. Se on tässäkin tilanteessa paras lähestymistapa. Mitkä tekijät vaikuttavat siihen, että teemme ylilyöntejä, ylireagoimme tai käyttäydymme reaktiivisesti vaikkapa työpaikalla?
Tyypillisimmät tilanteet on selitettävissä unen tai ruuan puutteella, selkäjumilla, huonolla päivällä tai vastakkainasettelutilanteella. Muita syitä voivat olla henkilökemiat tai tunne siitä, ettei voi vaikuttaa omaan työhönsä millään tavalla, ikävä pomo tai ilmapiiri, jossa ei viihdy. Näiden lisäksi voi olla, että kyseessä on opittu toimintamalli, joka toistuu samassa tilanteessa, jossa henkilö kokee itsensä uhatuksi – vaikkapa silloin kun hänen työtään arvostellaan. Me voimme omalta kohdaltamme eritellä ja analysoida syitä siihen, miksi toimimme tietyllä tavalla. Koira taas ei voi, ja siksi onkin tärkeää että me emme ota ongelmaa väärällä tavalla.
Oletko täydessä iskussa?
Mikäli meillä ihmisillä on ongelmia aamupalavereissa, harvemmin kukaan ehdottaa ratkaisuksi kuntosalirääkkiä tai palkankorotusta. Ne eivät välttämättä ole ratkaisu koirillekaan, jos haasteena on räjähtely. Palkankorotus toki lisää motivaatiota, mutta se harvemmin auttaa juuri kyseiseen vaivaan – ainakaan ainoana hoitokeinona.
Tämä voi kuulostaa erikoiselta, mutta räjähtelyn hoidossa tärkeintä on järjestää koiralle itselleen eväät ja työkalut muuttaa toimintatapoja. Voimme toki muokata koiran käytöstä treenaamalla ahkerasti, mutta oman kokemukseni perusteella vähintään yhtä tärkeässä roolissa on kokonaisuuden hallinta.
Kuntosalirääkki voi vaikuttaa aamupalaverikäytökseen epäsuorasti, mutta kannattaa muistaa, että väsynyt ihminen ei ole yhtä kuin hyvin käyttäytyvä ihminen. Väsyttäminen tai hienommin sanottuna käyttäytymistarpeiden purkaminen ei välttämättä sellaisenaan vaikuta esimerkiksi hihnan päässä rähjäämiseen. Fyysisellä rasituksella voi olla epäsuoria vaikutuksia kupin kaatumiseen, mutta ei kannata katsoa asiaa vain yhdellä silmällä.
Jotta rauha löytyisi, täytyisi löytää tasapaino. Tasapainon löytäminen ei ole meille ihmisillekään helppoa ja yksinkertaista, vielä astetta vaikeampaa on auttaa toista luontokappaletta etsimään mielenrauha.
Hyvinvointi on kokonaisuus
Reaktiivisten koirien kanssa saa tuntumaa siitä, miten pienestä asiat voivat olla kiinni. Asioiden pitää olla hyvin suhteessa toisiinsa ja suhteessa yksilöön. Yksisilmäistä on ajatella, että tarpeiden purkaminen tai tyydyttäminen pitäisi koiran tyytyväisenä ja valmiina omaksumaan uusia taitoja. Ihminenkin on luotu liikkumaan ja olemaan aktiivinen, mutta juoksuohjelma tai sähköpöytä ei auta asiaa, jos nukkuminen ei toimi tai syöminen ontuu.
Jostain on kuitenkin lähdettävä liikkeelle, ja siihen suosittelen havainnointia. Sitä voi harrastaa ruutupaperilla, päiväkirjatyyppisesti. Usko tai älä – usein oleelliset käytökseen vaikuttavat seikat on mahdollista havaita päiväkirjasta.
Enemmän kaikkea-ajattelu tulee joskus mieleen erilaisista neuvoista. Enemmän lenkkiä, enemmän virikkeitä, enemmän leikkiä, enemmän koirakavereita ja niin edelleen. Et voi lisätä jotain ilman että jokin toinen vähenee – vuorokaudessa on samat 24 tuntia. Jos kuvitellaan, että lisätään tunti päivässä leikkiä, mikä toiminta silloin vastaavasti vähenee tunnilla? Se on tärkeää tietää, jotta saadaan aikaan toivottavia tuloksia. Joskus vähentäminenkin on vaikuttavaa!
Mistä voi lähteä liikkeelle?
Jotta voi keskittyä koiraan, on saatettava asiat siihen kuntoon, että itse hallitsee tilanteen. Jälleen kerran, pää kannattaa säilyttää kylmänä ja järkeillä suunnitelma itselleen selväksi. Ympäristö on joskus hankalasti käyttäytyvän koiran omistajalle armoton, kun joka suunnasta tulvii syytöksiä ja paineita. Niistä ei kuitenkaan kannata välittää, koska se ei auta kokonaisuuden hallintaa.
1. Mieti kuinka kuormittava tilanne on ja ota tarvittaessa aikalisä.
2. Mieti millä järjestelyillä saisit omaa (ja yleensä samalla koiran) stressitilaa laskettua. Ei ole pakko lenkkeillä joka päivä tuntitolkulla, jos se on pelkkää kärsimystä. Valitse helpot lenkit, sopivat kellonajat ja itsellesi sopivat välineet, joilla koet, että tilanne pysyy hallinnassa.
3. Valitse ympärillesi sopiva ryhmä ja toteuta muutoksia vähitellen, omien resurssien mukaan. Ei ole olemassa taikatemppuja, joilla koiran pitkään jatkunut reaktiivisuus loppuu. Koiralle voi antaa työkaluja nopeaan tahtiin, mutta sillä täytyy olla aikaa käyttää niitä itse.
Reaktiivisen koiran käytöksen muuttaminen on loppujen lopuksi melko vähän kiinni siitä, mitä me itse konkreettisesti teemme, mutta paljon enemmän kiinni siitä, mitä koira valitsee tehdä.
Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän
VIP-jäsenenä näet videon, jossa käyn läpi reaktiivisten koirien kokonaisvaltaista käsittelyä – sopivia harjoituksia sekä virikkeitä, joiden avulla voit tarjota koiralle työkaluja muuttaa toimintatapojaan.
VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.
Hei Jaana, Voisitko auttaa minua kertomalla miten saan kk.kettuterrieri Einarin kynnet leikattua ilman pureskelua ja kuonokoppaa , tai eläinlääkärillä rauhoituspiikin merkeissä. Einari on 7 vuotias.
Kaikki muut asiat ovat ok, mutta kynsien leikkuu on ollut ongelma
Onko tähän apua saatavilla.
Heippa!
Kynsien leikkaaminen voi joskus olla todella haastavaa. Suosittelen, että vanhan tavan rinnalla alat kasvattaa uutta tapaa. Yhdistä ensin leikkausasento johonkin hyvään herkkuun.
Hei !meillä on ollut nyt 8 viikkoa juuri 1,3 vuotta täyttänyt rottweiler uros. Hän oli ennen meille tuloa aikapaljon eristettynä muusta perheestään johtuen merkkailusta ja tavaroiden omimisesta edellisen omistajan mukaan.
Meillä on mennyt hienosti, sisäsiisteys on ok,osaa jo luopua leluistaan ja/tai jostain kielletystä jonka suuhunsa laittaa, lenkillä kulkee ihan kivasti,innostuu kyllä vastaantulijoista,en päästä haistelemaan,tilanne menee pian ohi,en näe aggressiivisuutta tilanteessa.
MUTTA… 8viikon aikana hän on kolme kertaa saanut ulkoilessamme ”pömpelit” jolloin hänen silmiinsä tulee sellainen hullun kiilto ja hän alkaa hyppiä vasten ja näykkiä. Mielestäni hän leikkii minulla. En ole tehnyt tilanteessa mitään,koska vastaavasta tilanteesta minulla ei ole mitään kokemusta vaikka vankkaa koirahistoriaa on samasta rodustakin,en halua toimia ennenkuin tiedän tarkalleen kuinka toimin. Sain hyviä vinkkejä asiaan videoltasi,olen opettanut esim. Maasta palkkaamisen nyt,emme ole asiaa päässeet kuitenkaan vielä testaamaan koska hän ei ole nyt aikoihin pömpeleitä saanut.lähin kysymään että voinko käyttää sumutepulloa tehostamaan kieltoa? Tästä on monia mielipiteitä enkä uskalla toimia ennen varmistusta.. koen pelkän paikallaan seisomisen hiljaa,kantaa ottamatta turhauttavana ja varsin epämiellyttäväksi kun selkään iskee hampaita.
Toinen ongelma on koiran peräpää, piilokiveksien takia hän on menossa kastraatioon. Anaalit ovat mielestäni terveet. Mutta koira reakoi vahvasti jos häntä pitää nostaa takapäästä (esim ei suostu menemään autoon ja avitetaan) ,vahvasti reakoimisella tarkoitan todellista kuolasta räyhähdystä ja näykkäisyä (iho ei mene rikki mutta hammas koskettaa kättä). Tämä on tapahtunut kaksi kertaa. Silittää saa perä päästä mutta nostaa ei. Tyyrää peräänsä myös leikatun nartun naamalle usein.. miksi ? Reenataanko käsittelyä askel kerrallaan ? Kynnet leikataan hienosti ym. Olisin kiitollinen vastauksesta 🙂
Moikka, toivottavasti et joudukaan tilanteeseen, jossa pömpelit tapahtuu 😀 En usko, että sumutepullo toimii, se saattaa provosoida koiraa lisää. Voisit opettaa sille näin ihan ilman pömpeleitä, että pannasta tarttuminen tarkoittaa rauhoittumista. Siitäkin on ohjeet jollakin videolla tuolla blogissa, linkkaan sen myöhemmin. Ehkä vesisuihkua mieluummin ottaisin varuilta taskuun jonkun sen suosikkilelun, jonka saisi tyrkättyä suuhun.
Käsittelyä kannattaa harjoitella asteittain herkkujen avulla. Jos rähähtäminen tulee vain silloin, kun koira ei halua mennä johonkin, ei kyseessä ole välttämättä takapään herkkyys, vaan työntämisen/nostamisen vastustaminen. Nämä kannattaa kuitenkin varmistaa eläinlääkäriltä. Autoon menemistä voi treenata myös hyvien herkkujen ja tarvittaessa jakkaran tai muun askelman avulla. Peräpään käyttö on osa taitavaa leikkiä, sillä voi tavallaan taklata toista.
Kiitos vastauksesta! Saanko vielä informaatiota enemmän tästä peräpäällä taklaamisesta,mitä se käytännössä tarkoittaa? ? ollaan reenattu ohjeiden mukaan pannasta / valjaista tarttumista-> rauhoitu ja kokemukset hyviä 🙂
Peräpäällä työntäminen voi olla ns. hip nudge, joka on ystävällistä käyttäytymistä. Jos se näyttää samalta, kuin koira tekee ihmiselle, eli työntää takapäätään rapsutettavaksi? https://ethology.eu/tag/canine-hip-nudge-behavior/