Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Koirat näyttävät noudattavan tiettyjä sääntöjä leikkiessään. Leikkiminen on tärkeä keino solmia ja ylläpitää ryhmän sisäisiä sosiaalisia suhteita, jotka lujittavat ryhmää. Koirilla ja muillakin eläimillä leikkimisessä näyttää olevan neljä perussääntöä, jotka estävät tilanteen eskaloitumisen tappeluksi.
  1. Kommunikoi selkeästi. Leikkiinkutsu on ele, joka kertoo vastapuolelle, että halutaan nimen omaan leikkiä; ei jatkaa sukua tai tapella. Leikkiinkutsun jälkeen koira saattaa esittää kovia otteita, kuten murista tai näyttää hampaitaan mutta koska tätä on edeltänyt selkeä viesti siitä että haluaan pitää hauskaa, toinen koira ei ota tilannetta vakavasti.
  2. Muista hyvät tavat. Leikki on vastavuoroista, vaikka osapuolet eivät olisi keskenään tasavertaiset. Leikissä roolit vaihtuvat – vanhempi tai kookkaampi koira antaa pienemmän seisoa päällään, mitä ei oikeassa taistelussa tapahtuisi.
  3. Myönnä virheesi. Joskus pelikaveri käyttää tarpeettomasti voimaa ja satuttaa toista. Tämän jälkeen koira yleensä ‘pahoittelee’ esittämällä uuden leikkiinkutsun ja saa usein virheensä anteeksi.
  4. Ole aito. Pahoittelujen ja leikkiinkutsujen tulee olla aitoja, jatkuvasti sääntöjä ei saa rikkoa. Sellainen eläin, joka rikkoo sääntöjä, ei saa enää peliaikaa.

Ryhmän sisäiset normit luodaan ja ylläpidetään leikkimällä. Normien rikkominen ei ole kannattavaa eläimelle, jonka tavoitteena on jakaa geenejään eteenpäin. Muista että pennun on tärkeää oppia leikkimisen säännöt koirien kielen osana. Näitä sääntöjä ei ihminen osaa pennulle opettaa, joten anna pennullesi mahdollisuus leikkiä muiden pentujen ja vanhempienkin koirien kanssa.

The Ethical Dog, Looking for the roots of human morality in the animal kingdom? Focus on canines, who know how to play fair BY MARC BEKOFF AND JESSICA PIERCE, perspectives, 16 scientific american mind March/Apri l 2010
Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

0 kommenttia kirjoitukseen “Reilua peliä

Mitä mielessä?