Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

En toivo enää joulupukilta vitsikirjoja, kun olen löytänyt SKL:n  rotumääritelmien luonnekuvaukset. Astetta vitsikkäämpiä ovat rotuyhdistysten omat kuvaukset, mutta jätetään ne nyt tikahtumisriskin takia käsittelemättä.

Tässä pieni otos kennelliiton rotumääritelmistä, eivätkä nämä ole edes parhaimmasta päästä:

Rohkea ja kova, yhteistyöhaluinen ja kestävä, elinvoimainen ja kiihkeä, seurallinen ja koulutuskelpoinen. Ei arka eikä aggressiivinen.

Avoin ja ystävällinen, ei arka eikä epävarma, ei lainkaan hermostunut eikä aggressiivinen.

Rakastettava ja tasainen.

Itsevarma, rauhallinen, tasapainoinen ja korkean ärsytyskynnyksen omaava. Valpas ja tarkkaavainen olematta äänekäs. Isäntäväkeensä erittäin kiintynyt. Pidättyväinen vieraita kohtaan olematta aggressiivinen.Kehittyäkseen luonteeltaan rodunomaiseksi tarvitsee jatkuvan kiinteän yhteyden isäntäväkeensä sekä ymmärtäväisen ja kuitenkin johdonmukaisen kasvatuksen.

Uskollinen, tottelevainen, iloinen, uuttera, rohkea ja tasapainoinen. Erinomaisesta ymmärtämiskyvystä johtuen erittäin oppivainen. Sopeutuu kaikkiin tilanteisiin ja ilmasto-olosuhteisiin.

On aika paljon luvattu rodusta, jos sanotaan että sen sopeutuu kaikkiin tilanteisiin ja ilmasto-olosuhteisiin. Rotumääritelmissä kerrotaan koiran mitat millimetrin ja asteen tarkkuudella, mutta luonne/käyttäytyminen-osio on joko silkkaa potaskaa tai tilattu Talvelan koulun luokan 3 b opiskelijoilta. Sitten kennelliitto vielä ihmettelee, miksi koiria nykyisin niin paljon ihmimillistetään.

Onko rakastettavuus luonneominaisuus? Entä miten elinvoimaisuus ja kiihkeys näkyy fenotyypissä? Entäpä koulutuskelpoisuus – tämäpä varsin ylentävä ominaisuus, olen nimittäin luullut että kaikki millä on keskushermosto on koulutuskelpoista. Tai millainen on jatkuva kiinteä yhteys isäntäväkeen, jollaisen eräs rotu välttämättä tarvitsee? Saako rahat takaisin jos koira ei olekaan ystävälllinen ja avoin? Oma suosikkini on kuitenkin lause: tarvitsee johdonmukaisen koulutuksen. Tämä on kaikilla niillä roduilla, joita pidetään pelottavina tai potentiaalisesti pelottavina. Lauseen tarkoitus on varmaankin säikyttää pois kaikki ne, jotka heppoisin perustein ovat kyseistä rotua hankkimassa. Siihenhän pitää olla 30 vuoden kokemus, ja mielellään kasvatuksesta.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?