Olen aiemminkin kirjoitellut eläinten luonteen arvioinnista. Koirille on luonnetestit ja MH-kuvaukset. Ja varmasti paljon erilaisia epävirallisia “testejä”. Ne ovat ilmeisesti tyhjää parempia. Mitä hevosille on? Ajettavuus- ja ratsastettavuuskokeet.

Tutkijat selvittivät ratsastettavuuskokeen objektiivisuutta. Hevosen luonnetta arvioidaan ratsastettavuuskokeen perusteella, jossa riippumaton ratsastaja ratsastaa hevosella. Mitä yksi ratsastuskerta voi kertoa hevosen luonteesta?

Tutkijoiden mukaan ohjastuntumalla ja ratsastajan apujenkäytöllä on sekä suoria että epäsuoria vaikutuksia siihen, miten ratsastettavuutta arvioidaan. Tutkimuksessa havaittiin, että mitä kevyempi ja tasaisempi tuntuma oli, sitä paremmin hevosia arvosteltiin. Ratsastaja vaikuttaa siis omalla toiminnallaan arvosteluun ja sitä kautta jopa jalostusvalintaan.

Tutkimuksessa keskimääräinen tuntuma oli huomattavan voimakas (9-20 N), mikä on paljon enemmän kuin mitä tutkimusten mukaan nuoret hevoset ovat valmiita hyväksymään (6-10 N). Mitä suurempi tuntuma, sitä enemmän konfliktikäyttäytymistä ja säikkymistä esiintyi. Mitä voimakkaampi tuntuma, sitä vähemmän päänheiluttelua. Voimakas tuntuma estää hevosta heiluttamasta päätään, mikä taas altistaa opitulle avuttomuudelle.

Ratsastajien on vaikeaa arvioida omaa tuntumaansa. Se kuitenkin vaikuttaa hevosen käyttäytymiseen ja sitä kautta hevosen ratsastettavuuspisteisiin. Ratsastettavuuskoe kertoo enemmän siitä, miten hevonen reagoi juuri kyseiseen ratsastajaan kuin hevosen luonteesta yleensä. Ratsastettavuuskoe kertoo myös hevosen koulutuksesta – miten se vastaa apuihin ja millä tavalla sitä on koulutettu.

Testitilanteessa hevosen arviointi perustuu ratsastajan (tai ajajan) subjektiiviseen kokemukseen. Ehkä testitilanteesta pitäisi tallentaa muuatkin kuin ratsastajan arvio.

Miten hevosten luonnetta voisi arvioida nykyistä objektiivisemmin?

 

5 kommenttia kirjoitukseen “Saat ne ominaisuudet, jotka tilaat

 • 20.9.2014 at 09:45
  Permalink

  Hevosen luonteen arvioinnissa nelikenttäajattelu on mielestäni yksi parhaista tavoista.

  Onko hevonen ns. right brain hevonen joka käyttää aivoistaan enemmän niitä osia jotka ovat hevosen henkiin jäämisen kannalta tärkeitä esim. pakene jos et tiedä mikä asia on. Nämä ovat herkästi säikkyviä hevosia jotka eivät “ajattele”, ne reagoivat.

  Onko hevonen ns. left brain hevonen joka käyttää enemmän niitä aivojen osia joissa oppiminen ja opittujen asioiden tekeminen tapahtuu.

  Onko hevonen sisäänpäin kääntynyt ns. introvertti hevonen joka pysähtyy mielummin kun juoksee, ei ole kovin leikkisä ja tekee asioita lähinnä siksi että ne ovat sille kannattavia. Nämä ovat ns. “laiskoja hevosia”.

  Onko hevonen ulospäin suuntautunut ns. extrovertti hevonen joka on leikkisempi, uteliaampi, juoksee mielummin kun pysähtyy jne.

  Vaikka kaikista hevosista löytyvät nämä kaikki piirteet ja jokainen hevonen liikkuu “kartan” sisällä katsomalla sitä mitkä piirteet hallitsevat hevosta ne voidaan karkeasti jakaa neljään eri ryhmään ja tekemisen pitäisi pohjautua siihen mihin ryhmään hevonen kuuluu.

  Right brain extrovert hevosten kanssa pitäisi lähteä siitä että ne oppivat käyttämään niitä aivojen osia joissa oppiminen ja opittujen asioiden tekeminen tapahtuu. Harjoitusten pitäisi olla lyhyempiä ja kannattaa harjoitella ehkä vain yhtä asiaa kerralla. Tärkeintä näiden kanssa on että ne ovat rentoja ja niillä on turvallinen olo.

  Right brain introvert hevoset eroavat edellisistä niin että ne keräävät paineen sisälleen, eivät näytä niin herkästi pelkoa ja kun “mitta tulee täyteen” ne räjähtävät usein ihmisen mielestä yllättäen. Nämä ovat ehkä vaarallisimpia hevosia koska ne näyttävät usein rauhallisilta mutta ovat “aikapommeja”. Tärkeintä näidenkin kanssa on että ne ovat oikeasti rentoja ja niillä on oikeasti turvallinen olo.

  Left brain extrovert hevosille elämä on leikkiä. Ne ovat uteliaita, leikkisiä, touhuilevia jne. Näiden kanssa tekemisen pitää olla vaihtelevaa ja mielenkiintoista. Tekemiseen pitää suhtautua kuten leikkiin, ei kuten työhön. Liian yksitoikkoinen tekeminen saa aikaan sen että näistä tulee kärttyisiä, vihaisia jne. Aika moni ratsastuskoulun oppilaita pureva ja potkiva hevonen kuuluu tähän ryhmään. Näillä on myös luonnostaan menohaluja joten nämä eivät ole hyviä “köpöttelyhevosia” tädeille.

  Left brain introvert hevoset ovat perusluonteeltaan laiskoja “mummonkuljettimia”. Nämä ovat älykkäitä hevosia joiden ajatusmaailma on “mitä minä saan jos teen”. Nämä eivät tee tekemisen ilosta asioita ja siksi näiden kanssa tärkeitä on palkitseminen. Ne tekevät asioita silloin kun tekeminen on niille kannattavaa. Näiden kanssa ei kannata alkaa tappelemaan koska nämä älykkäinä hevosina osaavat myös tehdä ihmisen elämän hankalaksi.

  Vaikka kaikista hevosista löytyvät kaikki piirteet tärkeää on se, mitkä piirteet ovat hallitsevia ja mitä asioita koulutuksessa kannattaa painottaa. Turvallinen olo, tekemisen mielenkiintoisuus ja palkitseminen kuuluvat myös kaikkien kouluttamiseen mutta se kannattaa huomioida mikä missäkin hevosryhmässä on tärkein asia.

  Reply
  • 20.9.2014 at 09:49
   Permalink

   Mielenkiintoista, linkkaatko vielä tutkimuslähteet?

   Reply
 • 20.9.2014 at 10:12
  Permalink

  Tuo jako perustuu kokeneiden hevosten kouluttajien käytännön kokemukseen erilaisten hevosten kouluttamisesta. Mitään parempaa jakoa en ole löytänyt ja itsekin olen kokenut jaon käytännössä toimivaksi vaikka en ole ihan kaikista yksityiskohdista esim. Parellin kanssa samaa mieltä.

  Reply
 • 21.9.2014 at 01:37
  Permalink

  Pakko kommentoida että kunnioitus sua kohtaan on kyllä karissut täysin tuon Emilen klinikan jälkeen. Esitätkö vain, vai etkö oikeasti tajua? Maailma ole aina mustavalkoinen. Ihmeellinen asenne sulla mennä aina poimimaan kaikkialta se negatiivinen (kyllä, vanhempiakin postauksiasi luin) ja sitten hakea sillä huomiota ja tykkäyksiä sosiaalisessa mediassa. Suorastaan kuvottavaa, jos nyt ihan rehellinen olen.

  Ja haluat varmaan tämänkin kommentin ymmärtää väärin, mutta ihan sama mulle. Meni usko tuossa noihin klinikkapostauksiin antamiasi vastauksia (niin täällä kuin fb) lukiessa, että eipä mitään fiksua voi odottaa tähänkään.

  Reply
  • 21.9.2014 at 08:49
   Permalink

   Kiitti palautteesta. Kirjoitan juuri niistä aiheista, jotka koen tärkeiksi. Lukeminen on täysin vapaaehtoista.

   Reply

Mitä mielessä?