Kärsiikö hevosesi jostakin seuraavista?
-
Selän aristelu satuloidessa/harjatessa/vyötä kiristettäessä
-
Vaikeudet sivuttaisliikkeissä
-
Vaikeudet laukanvaihdoissa
-
Jäykkyys
-
“Tuhmuus” (!)
-
Kuolaintuntuman vastustelu
-
Takajalkojen ponnettomuus
-
Selittämätön kieltäytyminen esteille
-
Pysähtely ja vastustelu
-
Pään viskominen
-
Käteen nojaaminen
-
Pillastuminen
-
Pukittelu
-
Pystyyn hyppiminenItse lisäisin tähän listaan vielä väistelyn selkäännoustessa ja satulavyön kiristyksen protestointi – varsinkin jos käytös alkaa yllättäen.
No mitä sitten? Enemmän tai vähemmän tyypillisiä ongelmia, jotka listataan laiskuudeksi, tottelemattomuudeksi, kyllästymiseksi, koulutusvirheiksi, laumahierarkiaongelmiksi, ruokintaongelmiksi, vääriksi kuolaimiksi, rehuongelmiksi…
Kaikki edellä listatut asiat viittaavat tutkimusten mukaan hevosen selkäkipuun. Sekä erillisinä että yhdessä. Selkäkipua et voi itse välttämättä todeta, siihen tarvitaan ammattilainen.
Aina ennen kuin kokeilet uusia kuolaimia, satulaa, apuohjia, koulutusmenetelmää, mitä tahansa – ota yhteys osaavaan eläinlääkäriin. Ole reilu hevosta kohtaan!
Lue lisää:
http://profdoc.um.ac.ir/articles/a/1013888.pdf
http://digitalcommons.uconn.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1000&context=ansc_ext
Näinhän se on, ja toinen yleinen ongelma näissä tilanteissa on alkaa vaihtaa varusteita tai koulutusmenetelmiä, vaikka vika istuu satulan päällä. Eläinlääkärin kutsuminen on toki usein tarpeen, mutta ennen sitä kannattaa myös ratsastaa ammattilaisen silmän alla ja ottaa selvää, mitä mahdollisesti tekee itse väärin… Hevosen lukeminen ei ole aina helppoa, mutta onneksi sitä voi oppia! 🙂