Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Eläimet voidaan opettaa pyytämään kauniisti. Koiralle voidaan kouluttaa esimerkiksi automaattinen istu, jolloin omistajan ei tarvitse päsmäröidä tai käskeä niin usein kun koira istuu itsestään tietyissä tilanteissa.

Miksi joku ylipäänsä haluaisi pyytää kauniisti? Homma perustuu siihen, että toinen osapuoli haluaa jotain, jonka (vain) toinen osapuoli voi tälle tarjota. Tilanne on hiukan sama kuin palkkaneuvotteluissa; koira pyytää kauniisti vain niitä asioita joita se todella haluaa. Aluksi tulee pohtia mistä löytyisi sellainen asia, jota eläin tavoittelee ja jota me voimme kontrolloida. Etsitään siis motivaatio ja vahviste.

Seuraavaksi täytyy ohjelmoida automaattinen istu. Tämä saattaa olla koko homman vaikein osa. Pitääkö näyttää videolta vai yrittää itse näyttää mallia? Helpointa kuitenkin on yrittää saada käytös aikaan ja palkita eläintä oma-aloitteisesta yrittämisestä. Kymmenien, jopa satojen toistojen jälkeen koirasta tulee yhä varmempi istuja. Vähitellen eläin alkaa ymmärtää, että kun se istuu, se saa arvostamiaan palkkioita. Kun se istuu, se saa ruuan, rapsutuksia, pääsee ulos, pääsee ulos autosta, pääsee vapaaksi, leikkimään, saa lelun jne. Aina ennen koiran kannalta tärkeitä tapahtumia pyydetty istuminen vahvistaa käytöstä Premackin periaatteen mukaisesti todella tehokkaasti.

Koiranpentujen omistajilta tämä tilaisuus jää joskus huomaamatta – kun pentu oppii istumaan, se tarjoaa istumista yleensä kaikissa niissä tilanteissa joissa se ei tiedä mitä sen pitäisi tehdä. Tätä hyödyntämällä ja toistuvasti palkkaamalla saadaan nopeasti aikaiseksi automaattinen istu eli koira istuu aina kun se haluaa jotain.

Moni vahvistaa tiedostamattaan vinkumista, raapimista, haukkumista sekä monia muita ei-niin-miellyttäviä käytöksiä. Koira tarjoaa yhä herkemmin sitä käytöstä, jonka se kokee tuloksekkaaksi. Siksi kannattaa kouluttaa joku ihmisen kannalta hyvä käytös automaattiseksi.

Kätevää.

Yin, Fernandes, Pagan, Richardson, Snyder, (2008), ‘ Efficacy of a remote-controlled, positive-reinforcement, dog-training system for modifying problem behaviors exhibited when people arrive at the door’, Applied animal behaviour science 113: 123-138.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?