Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Kun seuraavaksi virittelet rotanloukkua, mieti tätä: olet tekemisissä vastustajan kanssa, jolla on tilastollisesti yhtä hyvä arviointi- ja päätöksentekokyky kuin itselläsi.

Ihmisiä ja rottia testattiin laboratoriossa, jossa koehekilöiden ja -eläinten päätöksentekokykyä testattiin moniaistiärsykkeillä. Ihminen käsittelee tunnetusti hitaammin näkö-kuin kuuloärsykkeitä. Sekä ihmisille että rotille annettiin yhtä aikaa tai peräkkäin ääniärsyke sekä visuaalinen ärsyke.

Havaittiin, että rotta tekee täsmälleen samalla tavalla päätöksiä kuin ihminenkin. Jotain kummallista aivoissa tapahtuu, kun ne onnistuvat synkronoimaan hitaammin käsiteltävän ärsykkeen yhdessä nopeammin käsiteltävän kanssa.

Nyt kun huomattiin että ihminen ja rotta ovat näinkin samanlaisia, voidaan tulevaisuudessa rottia tutkimalla selvittää lisää asioita ihmisistä. Ja toki kehittää uusia, toimivampia rotanloukkusovelluksia. Tai parempia elinoloja lemmikkirotille.

Raposo et al. 2012

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?