Se haluu huomiota
Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Minusta on mukavaa kun koira vaatii rapsutusta nostamalla kuonollaan kättäni. Raapiminen tai haukkuminen ei ole yhtä mukavaa, mutta niistäkin saan syyttää itseäni. Intensiivisestä kerjäämisestä palkitsen lähes poikkeuksetta. Olenko nyt laumassamme alempana? Mitä naapuritkin ajattelevat? Kauheaa.

On varmaa, että saa flegmaattisen ja apaattisen koiran, jos ei tee koskaan koiran aloitteesta mitään. Kuitenkin voi itse päättää mitä toimintaa haluaa vahvistaa. Omaa toimintaa on syytä tarkastella objektiivisesti; vahvistanko tahattomasti tai tiedostamatta jotain ei-toivottua toimintaa. Vahvistaminen tarkoittaa sitä, että koira kokee jonkun asian niin palkitsevaksi, että yrittää sitä uudelleen.

Huomionhakuisen käytöksen vahvistaminen on täydellistä sheippaamista. Alkuun koira sai rapsutuksia kun se kosketti kättäni kuonollaan. Vähitellen se ei enää riittänyt tuottamaan palkkiota, vaan koiran piti nökkäistä kovempaa. Ajan myötä liikkeestä sheipattiin yhä kovempaa ja väkivaltaisempaa ja nykyisin nenänosto on äärimmäisen voimakas liike, joka havahduttaa rapsuttamaan kesken lostinkin.

On muistettava, että koiraa ei kouluteta kentällä tai hallissa. Sitä ei voi kytkeä pois päältä – se (valitettavasti) oppii koko ajan, kuten me itsekin. Kaikki ns. huomiohakuiset käytökset eivät ole toivomuslistalla korkealla, mutta sitä saa mitä tilaa. Eikä koiran välttämättä tarvitsekaan miellyttää ketään muuta kuin omistajaansa käytöksellään.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?