Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Kiitos lukijavinkin sivistin itseäni Parellin seven games-teorialla.

Once you can play them to the point that you are better at all the games than your horse is, you will prove to him that you are smarter, more athletic and faster. That is when your horse will start to consider you his alpha. This is what respect is all about. Horses look to their alpha for direction, confidence and safety. They trust the alpha’s judgment and follow suggestions without hesitation. Horses are natural followers when they find a natural leader. Learning the horse’s language, the Seven Games, teaches you how to be your horse’s natural leader. In addition, the Seven Games are a great way to exercise your horse… mentally, emotionally, physically and naturally!

Seven games on höystetty useilla termeillä, kuten ystävyys, johtajuus, mielikuvitus, hevosen vastuu ym., jotka eivät tee harjoittelusta helppoa koska kukin ymmärtää termit omasta näkökulmastaan. Kuitenkin varsinaisten pelien perusidea on selkeä, alun alfahevoskauraa en ostanut.

Vaikka seitsemän peliä on puettu ‘luonnolliseen’ ja runolliseen sanamuotoon, rivien välistä tulkittuina lähes kaikki pelit perustuvat negatiiviseen vahvisteeseen. Hevonen opetetaan myötäämään painetta käyttämällä voimistuvia apuja. Ensin hyvin kevyesti ja vähitellen voimistuen, kunnes hevonen tekee halutun asian, jolloin paine hellittää.

Lisäksi peleihin liittyy siedättämistä ja totuttamista; hevoselle opetetaan, että se saa olla rauhassa kun se antaa tehdä tiettyjä asioita.

Hieman erikoista on ajatella seitsemää peliä testinä; jos hevonen voittaa nämä pelit, hän on alfahevonen. Itse ajattelisin mieluummin, että hevonen ei vain vielä osaa väistää painetta. Hevoseen ei ole sisäänrakennettu ohjelmistoa, mikä varmistaisi alfa-, beta- tai omegakäytöksen. Hevonen oppii koko ajan, sitä ei pitäisi tuomita pomottavaksi tai nöyräksi, se vain käyttäytyy.

Itse olen sitä mieltä että hevonen on projekti, se ei ole koskaan valmis. Se sopeuttaa käytöstään joka päivä sen  mukaan mitä ihminen tekee. Jos sitä käsittelee ennakoitavasti, se käyttäytyy ennakoitavasti.

Lue myös:

Join-up – hevosten kieltä vai puppua?

Pyöreän tarhan ritarit

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?