Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Joskus rasittaa, kun termejä käytetään väärin. Esimerkiksi siedättäminen tai “siedätyshoito” on muotisana. Minäkään en väitä neulovani jos todellisuudessa virkkaan. Jos päättää termejä käyttää eläinten kanssa, kannattaisi niitä käyttää oikeissa merkityksissä. Kaikki tilanteet, joissa hevoselle esitellään uusia asioita, eivät suinkaan ole siedättämistä. Siedättäminen tuntuu olevan hyvältä kuulostava sana – se mainitaan 11 kertaa SRL:n hevostaitokoulutuksen esitteessä. Esitteessä on kuitenkin lievää ristiriitaa, missään kohdassa ei puhuta asteittaisuudesta, mikä on siedättämisen varsinainen pointti.

Siedättäminen on menetelmä, jossa pelottavaa ärsykettä tuodaan toistuvasti ja vaiheittain lähemmäs siten, että eläimen pelko kyseistä asiaa kohtaan vähenee. Esimerkiksi pyöröaitauksessa menetelmänä erittäin harvoin on siedättäminen, koska hevonen ei pääse kasvattamaan etäisyyttä ärsykkeeseen. Siedättäminen voi toimia esimerkiksi letkuttamisessa, jossa letkulla suikutetaan aluksi hyvin kaukana ja kun hevonen rentoutuu, suihkua tuodaan askel kerrallaan lähemmäs.

Kun hevonen ei pysty kasvattamaan etäisyyttä ärsykkeeseen, on kyseessä totuttaminen. Tämä on tyypillistä tarhassa, pyöröaitauksessa tai karsinassa. Tarhassa ollessaan hevonen tottuu vieressä kulkevaan liikenteeseen ja karsinassa sitä on helppo totuttaa moniin asioihin. Totuttamisella ja siedättämisellä on huomattava ero. Se, että hevosta pidetään karsinassa kuolaimet suussa ei suinkaan ole siedättämistä vaan totuttamista.

Totuttamisesta seuraava aste on flooding, jossa eläintä altistetaan pelottaville ärsykkeille, kunnes reaktiota ei enää esiinny. Flooding on menetelmänä kyseenalainen ja toimii tutkimusten mukaan yleensä sekä huonommin että hitaammin kuin systemaattinen siedättäminen. Joskus pyöröaitauskoulutuksessa näkee enemmän floodingia kuin totuttamista.

Vastaehdollistaminen tarkoittaa sitä, että pelottavaan ärsykkeeseen yhdistetään toistuvasti positiivinen asia. Hevosen voi kouluttaa pitämään autojen lähestymisestä, kun sitä toistuvasti siitä palkitaan. Sen voi kouluttaa pitämään monista muistakin asioista, ja yleensä parhaat tulokset saavutetaankin yhdistämällä systemaattinen siedättäminen vastaehdollistamiseen. 

Perusmenetelmät kannattaa opiskella, koska ne ovat hyvin yksinkertaisia. Lisäksi kun itse tietää mitä on tekemässä ja miksi, tekeminen on yleensä paljon tehokkaampaa. Eri menetelmiä voi myös vertailla keskenään, kun tietää mistä on kyse.

Mitä sinä käytät ja miksi?

 

 

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?