Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Kun eläin inhoaa jotain hoitotoimenpidettä ja omistaja haluaa, että se sujuu tulevaisuudessa helpommin, omistajan kannattaa käyttää klassista tai operanttia vastaehdollistamista. Vastaehdollistaminen tarkoittaa, että eläimen mielestä inhottavaan toimenpiteeseen liitetään jokin eläimen mielestä mukava asia. Kun näitä kahta yhdistetään tarpeeksi monta kertaa, oppimisteorian mukaan eläin alkaa suhtautua aiemmin inhottavaan asiaan paremmin. Näin tapahtuu myös neutraaleille asioille – mitä hauskempia asioita jonkin toisen asian ympärille liittyy, sitä positiivisemmin eläin suhtautuu siihen ensimmäiseen asiaan.

Lähtökohtaisesti eläimellä on aina jokin asenne asioita kohtaan. Me voimme omalla toiminnalla vaikuttaa siihen, onko asenne positiivinen vai negatiivinen. Käsittelijän turvallisuuden kannalta positiivinen asenne on huomattavasti toivottavampi.

Mikäli sinun pitäisi ensimmäistä kertaa klipata hevonen X ja sen “kärsivällisyys pettäisi” korvia lähestyttäessä, sinulla olisi suurempi mahdollisuus vaikuttaa tulevaisuuden käyttäytymiseen kuin uskotkaan. Voisit omalla päätökselläsi joko laittaa hevoselle huulipuristimen tai ottaa avustajan syöttämään sille herkkuja. Jokainen, joka tekee ratkaisuja, kouluttaa eläintä ja vaikuttaa eläimen asenteeseen jopa pysyvästi.

Hevonen, jonka “kärsivällisyys pettää”, todennäköisesti tuntee olonsa epämiellyttäväksi. Huulipuristin saa todennäköisesti sen tuntemaan olonsa vielä epämiellyttävämmäksi. Epämiellyttävä tunnetila tallentuu hevosen muistiin, ja laukaiseva ärsyke voi olla klipperi. Onnea vaan ensi vuoden yritykselle.

Jos taas avustaja syöttää hevoselle herkkuja, hevonen saattaakin ajatella, että tilanne kääntyy lopulta hauskaksi (edellyttäen, että koulutus tehdään teknisesti oikein ja että hevonen on toimintakykyinen eli pystyy syömään). Parhaassa tapauksessa hevonen oppii, että korvien lähestyminen klipperillä tarkoittaa porkkanaa ja alkaa toivoa klippaamista.

Aina ei tarvitse aloittaa aivan alusta. Jos asiat sujuvat, ei niistä kannata lähteä tekemään ongelmia. Jos jokin asia sujuu eikä vaikeudu ajan kuluessa, kannattaa ottaa siitä ilo irti. Hyvä mittari sille, mitä kyseinen elukka missäkin tilanteessa kestää, on toimintakyky. Toimintakykyisen eläimen tunnistaa helpoiten siitä, että se kykenee syömään.

Jos koira antaa leikata kynnet pitkin hampain tai antaa pyyhkiä tassut vastahankaisesti, ei tarvitse välttämättä lähteä kouluttamaan asiaa uudelleen alusta asti näyttämällä kynsileikkureita kymmenen metrin etäisyydeltä ja antamalla herkkuja. Yleensä riittää, että syöttää koiraa samalla kun leikkaa kynsiä (edellyttäen, että se on toimintakykyinen eli pystyy syömään) – vähitellen se alkaa pitää toimenpiteestä. Halusi se sitä tai ei. 

On lukuisia keinoja, joilla asia Y saadaan tehtyä nyt. Kannattaa muistaa, että kaikilla niillä keinoilla, joita käytät nyt, on vaikutus siihen, miten asia Y saadaan tehtyä huomenna, viikon päästä tai vuoden kuluttua. Siksi kannattaa miettiä hyvin tarkkaan, mitä tekee. On eläimiä, joilla kaikki keinot on käytetty loppuun.

Tämä herkkuihin kannustaminen ei ole mitään lässynlässynkukkahattuilua. Se on eläimen ehdollistamista, joka aiheuttaa anatomisia muutoksia sen aivoihin. Ehdollistumista tapahtuu joka tapauksessa, koulutimme eläintä tietoisesti  tai emme. Siksi kannattaa pohtia vakavasti sitä, mitä asenteita eläimelleen haluaa rakentaa ja mitä asenteita muut eläimen kanssa työskentelevät asiantuntijat eläimelle rakentavat.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?