Silittämällä terveempi kissa

kissan silittäminen on hyväksi

Positiivisen vuorovaikutuksen merkitys ihmisen kanssa on havaittu tärkeäksi monilla eläimillä. 139 kissatalossa elävää hermostuneiksi luokiteltua kissaa osallistui tutkimukseen, jonka tarkoituksena oli selvittää, miten positiivinen vuorovaikutus ihmisen kanssa (silittely, rapsuttelu ja ystävällinen puhe) vaikuttaa kissojen käytökseen.

Kissat jaettiin testiryhmään ja kontrolliryhmään. Testiryhmän kissoja rapsuteltiin ja siliteltiin neljästi päivässä yhteensä 10 minuuttia kymmenen päivän ajan. Aggressiivisia kissoja rapsutettiin kosketuskepin avulla, muita käsin. Rapsuttelu aloitettiin korvien välistä, leuan alta ja poskista – kissan persoonallisuudesta ja asenteesta riippuen.

Tulokset osoittavat, että positiivinen kanssakäyminen ihmisen kanssa rapsuttelun, silittelyn ja ystävällisen puheen muodossa tuo monia etuja kissoille. Silitetyt kissat olivat tyytyväisempiä kuin kontrollikissat, lisäksi kissoilla, jotka suhtautuivat silittelyyn positiivisesti. Aggressiiviset kissat, joita rapsutettiin kosketuskepin avulla, vastasivat myös hyvin kokeeseen: ne tulivat tyytyväisemmiksi silittelyn jatkuessa. Psyykkisen stressin vähentyminen ja positiivisten tunteiden kokeminen eivät olleet ainoat edut. Silitellyt kissat sairastuivat merkittävästi harvemmin ylähengitysteiden sairauksiin.

Kissan stressitasolla voi olla voimakas yhteys sen fyysiseen terveydentilaan. Joten – rapsutellaan kissojamme ja huolehditaan muutenkin niiden stressitilan hallinnasta.

Gourkow et al., 2014

0 vastausta artikkeliin “Silittämällä terveempi kissa

  1. Maria sanoi:

    Olen huomannut tuon omassa arassa, entisessä kodittomassa kissassani. Se tottui kosketukseen ja rohkaistui kun näki alkuun kuinka toista kissaa rapsuteltiin ja alkoi itse ottaa kontaktia minuun ja mieheeni. Nykyisin tämä arka kissa tulee välillä jopa syliin, mutta edelleen se pelkää vieraita, mutta muuten se nauttii olostaan.

Mitä mielessä?