Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Facebookissa kauhistellaan uutta paljastusta, jonka mukaan Wienin espanjalainen ratsastuskoulu on käyttänyt menetelmänä hevosen niskan ylitaivutusta. Eläinihmisten suurin fiksaatio on varmaankin johtajuusajattelu, mutta kyseenalaisena kakkosena tulee hevosen pään asento ja “oikein päin” liikkuminen.

Ne, jotka ovat asian puolesta, kutsuvat menetelmää LDR (low, deep, round) ja ne, jotka vastustavat, kutsuvat sitä rollkuriksi. FEIn mukaan jälkimmäinen menetelmä on pakottava ja ensin mainittu ei ole. Tällainen määrittely on mielestäni huono, koska hevonen on mahdollista vahvisteiden avulla kouluttaa ylläpitämään asento ilman jatkuvaa vetämistä. Ohjien kerääminen voi olla vihje sijoittaa pää luotiviivan taakse. On mahdollista ratsastaa löysin ohjin pää ryntäissä. Jos hevonen itse hakeutuu kyseiseen asentoon, mitäpä ratsastajalla on siihen vastaan sanomista (ironiaa).

Hyperfleksio (flexion of a limb or part beyond the normal limit) joka tapauksessa herättää mielenkiintoista keskustelua. Ensin keskustellaan siitä, onko kyseessä yksittäinen kuva, yksittäistapaus, yksi hetki, onko tuntuma pakottava vai narut löysällä. Sitten keskustelu siirtyy siihen, onko menettely oikein, jos kerran se on anatomisesti mahdollista. Marko Björs käytti muistaakseni paarmavertausta, Aki Ylänne puhui ryntäiden rapsuttamisesta. Nettiin ladataan laidunkuvia, joissa hevoset ovat luotiviivan takana ja keskustellaan siitä, perusteleeko tämä menetelmän ratsastuksessa.

Minusta hedelmällisintä olisi keskustelu siitä, miksi hyperfleksio kannattaa. Mitä hyötyä siitä on?

Parantaako se hevosen muotoa? Käsitykseni mukaan ratsastuksen tavoitteena on pyöreys. Ymmärrän, että ympyrä on pyöreä ja pyöreä hevonen muodostaisi näin ollen osan ympyrän kaaresta. Voiko sitten olla vielä pyöreämpi? Mikä on “pyöreämpi” muoto? Onko spiraali pyöreämpi kuin ympyrä? Mikä sitten on pyörein muoto? Miten se lisää pyöreyttä, että pää on linkussa? Käsittääkseni pään vetäminen linkkuun ei vaikuta hevosen takajalkoihin, eli kaari jyrkkenee vain etupäästä.

ldr

Onko hyperfleksio rankaisumenetelmä? British Horse Society sanoutuu irti hyperfleksiosta. Tosin heidän sivuillaan on maininta: “While we appreciate that horses are as individual as humans, and that some may require corrective schooling..” Eli hyperfleksio onkin kurinpalautuskeino? Rankaisu? En ole nähnyt mitään hyvää seuraavan siitä, että jotakin liikettä käytetään rankaisuna. Jotkut käyttävät peruuttamista rankaisuna. Rankaisun idea on se, että liikkeen pitää tuntua hevosesta epämiellyttävältä, muuten kyseessä ei ole rankaisu. Jos peruuttaminen on rankaisu, se näkyy liikkeessä. Peruuttamalla rankaistu hevonen peruuttaa todellakin tehokkaasti ja lujaa. Korvat luimussa ja joskus jopa hallitsemattomasti. Mistä hevosta sitten rankaistaan kun sitä rullataan? Verryttelyssä varmuuden vuoksi? Etukäteisrankaisuna? Kun radalla ei saa käyttää voimakeinoja, niin verkataan hevonen siten, ettei sille tule mieleenkään ryppyillä. Jos verryttely on hevosen mielestä hankalaa, radan tehtävät saattavat tuntua helpoilta?

Rentouttaako hyperfleksio hevosta? Joidenkin lähteiden mukaan ylitaivutus pienentää näkökenttää, estää hapensaantia ja hengitystä ja edellyttää lihastyötä. Kuulostaako ihanan rentouttavalta? Itse ihmettelen eniten sitä, miksi muka spiraalimuoto rentouttaisi hevosta enemmän kuin turpa pitkänä kulkeminen.

Oli miten oli, viime aikoina esillä olleet kuvaparit ja videot varmasti auttavat ihmisiä näkemään, ettei pään ja kaulan asento tarkoita oikein päin liikkumista tai oikeastaan mitään muutakaan. Olisi kiva, jos SRL ottaisi kantaa luotiviivan takana liikkumisen tarpeellisuuteen. Olisi myös kiva, että henkilöt, jotka ovat huolissaan oikein päin liikkumisesta ja varmistavat sen esim. apuohjilla, selittäisivät oikein perinpohjaisesti, mitä oikein päin liikkuminen tarkoittaa.

Kysymykseni kuuluu: Jos niin miksi hevosta tulee liikuttaa luotiviivan takana?

 

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Yksi kommentti “Sinäkin Brutukseni?

  • 7.9.2014 at 09:22
    Permalink

    Uskoisin että todellinen syy on ratsastajan pelko. Sitä ei vain sanota ääneen. Vahva riehuva hevonen on pelottava eikä nykyajan kouluratsastajilla ole takanaan sotilaskoulutusta.

    Reply

Mitä mielessä?